"Het WK is een unieke netwerkuitdaging", stelt Peter Meyer, verantwoordelijk voor de it bij de Fifa. "Het netwerk moest in een relatief korte termijn worden opgezet en moet tevens erg betrouwbaar zijn." Het netwerk verbindt stadions, controlecentra, hotels, spoorwegstations, et cetera met elkaar.

Avaya is verantwoordelijk voor het netwerk waar inmiddels al meer dan tweehonderdduizend mensen gebruik van hebben gemaakt, inclusief de sportverslaggevers. Het gaat om een zogeheten all-ip-netwerk: zowel data als spraak lopen via het netwerk.

Sponsor Toshiba heeft drieduizend notebooks ter beschikking gesteld die gebruik kunnen maken van het bedrade en het draadloze netwerk. "Deze notebooks zijn voorzien van diverse beveiligingen, zoals een vingerafdruklezer", vertelt Manuel Linnig van Toshiba.

Alle twaalf stadions zijn voorzien van een draadloos netwerk. Een eis van de Fifa is desondanks dat het netwerk tevens bedraad beschikbaar is. "Draadloos is prachtig vanwege de extra flexibiliteit. Aangezien we de connectiviteit moeten garanderen hebben we ook kabels liggen. Daar hebben we gelukkig genoeg van: 8000 kilometer."

Er zijn nog geen aanvallen geweest op het netwerk, stelt Avaya. "Daar zijn we erg trots op. Zeker wanneer je in het achterhoofd houdt dat er tijdens de kampioenschappen in Japan en Zuid-Korea wel problemen waren", aldus een woordvoerder van het bedrijf. Als voorbeelden noemt hij versleuteld telefoonverkeer en een intrusion detection system dat 24 uur per dag draait.

Avaya juicht nog niet te vroeg. 'De vlag gaat pas uit als het WK voorbij is.' Het bedrijf wil in juli een whitepaper op zijn site zetten waarin alle beveiligingsaspecten rond het netwerk uit de doeken worden gedaan.

Meer omtrent de ict rond het WK is te lezen in de bijlage.