Op blogs en discussiefora klagen ontwikkelaars steen en been over de hogere tarieven die Google doorvoert voor zijn App Engine. De nieuwe tarieven gaan later dit jaar in meldt InformationWeek. Russell Beattie, de maker van PlusFeed dat rss-feeds voor Google+ aanbiedt, meldt bijvoorbeeld dat zijn dagelijkse kosten zouden toenemen van 2,63 dollar naar 68,46 dollar. Dat komt doordat Google straks niet langer de processortijd in rekening brengt, maar de uren dat frontend instances van webapps actief zijn.

Nu pas uitgerekend

De aankomende prijsverhoging komt volgens Google voort uit het officieel maken van deze dienst. Daardoor krijgen gebruikers er ook support op. De internetreus heeft de prijsverhoging eerder dit jaar al aangekondigd, maar dat leidde toen nog niet tot ophef.

Veel ontwikkelaars hadden namelijk nog niet uitgerekend hoeveel ze in de nieuwe situatie kwijt zouden zijn. Sinds kort biedt Google echter een manier om de nieuwe tarieven te vergelijken met de oude. Ontwikkelaars klagen in een discussiegroep op Google Groups over kostenstijgingen van 50 procent, 100 procent of zelfs meer dan dat.

'Duurzaam verdienmodel'

"We kijken naar de reacties van gebruikers", stelt een Google-woordvoerder per e-mail aan InformationWeek. Volgens Google is de prijsverhoging een zakelijke beslissing. "Tijdens de previewfase van App Engine hebben we kunnen bepalen hoeveel het kost om het product draaiende te houden met de huidige gebruikspatronen. We hebben de prijzen aangepast, omdat App Engine een volledig product voor Google wordt en daardoor een duurzaam verdienmodel voor de komende jaren moet hebben."

ReadWriteWeb meent dat het draaien van dezelfde app op Amazons webdiensten voortaan minder kost. Google App Engine is hierdoor dus veel onaantrekkelijker geworden. Ontwikkelaars die van App Engine willen overstappen naar andere cloud-infrastructuren, zoals Amazon EC2 en Eucalyptus, kunnen dat overigens doen via het open-source framework AppScale.