De Federal Communications Commission is druk bezig met het formuleren van een nieuwe wettelijke definitie van netneutraliteit. Daar zitten volgens critici allerlei haken en ogen aan die voornamelijk in het voordeel zijn van de internetaanbieders die geld zouden kunnen vragen aan contentaanbieders door snellere doorgifte van de content naar de gebruikers. Ook technologiebedrijven als Google, Facebook en Microsoft protesteren tegen de 'hervorming' die de FCC voorstelt.

Maar in de afgelopen dagen was het hek helemaal van de dam nadat talkshowhost John Oliver 13 minuten te keer ging tegen de FCC. Dat leidde tot een toeloop van verontwaardigde Amerikanen op de site van de FCC, waar ze de mogelijkheid aangrepen om een bericht te plaatsen met hun mening over de nieuwe voorgestelde netneutraliteit. Dat reactiesysteem ging onderuit vanwege het "ongewoon zware verkeer", zegt de FCC tegen Mashable.

Commentaren meer dan verdubbeld

Het aantal commentaren op de site sprong van ongeveer 25.000 naar 64.000 in een kleine twee dagen, samen overigens met de meer dan 300.000 e-mails die de FCC binnen heeft gekregen naar aanleiding van de plannen met de netneutraliteit.

Het is moeilijk te bewijzen, zegt Mashable, dat het neergaan van delen van de site van de FCC direct te maken heeft gehad met de uitzending van Oliver, maar "als dat niet zo is zou het wel een heel toevallige samenloop zijn", oordeelt Mashable. Overigens zijn er ook Redditors die claimen de oorzaak te zijn van het vastlopen van de FCC-site nadat er op Reddit een oproep was gedaan te klagen in de comments.

Hier de bewuste uitzending op HBO: