De provider heeft een 'spectaculaire' wedstrijd uitgeschreven waarin een beloning wordt uitgeloofd aan de eerste hacker die tussen vandaag (vrijdag 12 juni) en donderdag 18 juni aanstaande (voor 12 uur 's nachts) zijn systeem weet te kraken.

World Online kwam deze week in het nieuws, nadat een hacker tegenover NRC Handelsblad verklaarde dat het mogelijk was om de gebruikersnamen en wachtwoorden te achterhalen van tienduizenden abonnees van de provider (zie World Online naar de rechter). Een dag later onthulde het radioprogramma TROS Radio Online dat zeventig website, die door World Online worden gehost, niet voldoende worden beveiligd (zie TROS off line na lek WOL).

Aan de hack-wedstrijd die de provider vandaag begint zijn wel wat beperkende regels getroffen: er moet zichtbaar iets aan een server van World Online worden veranderd; de hack moet reproduceerbaar zijn en volledig worden beschreven; en homepagina's of websites die zijn ondergebracht bij de provider vallen buiten de wedstrijd.

"Als serieuze Internet Service Provider stelt World Online continue alles in het werk ervoor te zorgen dat de beveiliging van haar systeem op een hoog niveau ligt", schrijft hoofdredacteur Henk Hendrikx, "Dagelijks is een team van deskundigen bezig daar en wanneer noodzakelijk de beveiliging te upgraden. Een hack-wedstrijd is in die zin dan ook een uitstekende test voor het technische team en kan aanleiding geven het systeem nogmaals onder de loep te nemen."

Behalve het uitschrijven van de wedstrijd gooit Hendrikx ook andere wapens in de strijd.

Op de website schrijft de hoofdredacteur een open brief aan zijn collega bij Planet Internet. Daarin stelt Hendrikx dat de redactie van Planet Multimedia – het e-zine dat eerdere lekken bij World Online aan de kaak stelde – zich aan strafbaar gedrag schuldig maakt. Hij wijst daarbij op de samenwerking met een 17-jarige hacker, waarvan Planet Multimedia gewag maakt.

Hendrikx daagt Planet Internet uit om een onafhankelijke deskundige de beveiliging van beide providers aan een test te onderwerpen. "Een dergelijk onderzoek leidt tot een belangrijke verbetering van het totale imago van de branche", aldus de hoofdredacteur van World Online.

Tenslotte eist Hendrikx namens zijn bedrijf een rectificatie van zowel NRC Handelsblad als de Consumentenbond voor uitlatingen die worden gedaan in de NRC van afgelopen maandag. Daarin werd gesteld dat World Online alle abonnees van Consunet, de online-dienst van de Consumentenbond, had afgesloten nadat er wachtwoorden van gebruikers in nieuwsgroepen waren verspreid.

Eerder kondigde World Online juridische stappen aan tegen twee beveiligingsexperts die in NRC Handelsblad de beveiliging van de provider omschrijven als 'volstrekt waardeloos'.