Dit meldt TechCrunch op basis van anonieme bronnen. Microsoft en Wolfram onthouden zich van commentaar op de samenwerking die ze nu zouden hebben. De twee bedrijven waren al geruime tijd in gesprek hierover, aldus TechCrunch. Geruchten over een mogelijke samenwerking tussen Microsofts nieuws zoekmachine en de geavanceerde Alpha-zoektechnologie waren er al in mei, vóór de onthulling van Bing.

Specialisatie

De nu getekende licentiedeal geeft Microsofts zoekmachine toegang tot de gespecialiseerde zoekresultaten van Wolfram Alpha. Dit is op het gebied van wetenschappelijke en wiskundige vragen en zoektochten van gebruikers. Wolfram stelt dan ook dat het geen zoekmachine is, maar een 'computational knowledge engine'. Microsoft op zijn beurt noemt Bing een 'decision engine' in plaats van een zoekmachine.

De Alpha-zoekmachine van wetenschapper Stephen Wolfram is structureel anders dan reguliere zoekmachines, zoals Google. Alpha kan vragen letterlijk beantwoorden, en is gespecialiseerd in wetenschappelijke kwesties. In de praktijk blijkt de software nog wat moeite te hebben met vragen, geeft de maker ook zelf toe. Daar is deze zomer flink aan gewerkt, meldt hij op zijn blog.