Meer dan 6000 Duitse websites sloten zich gisteren bij het protest tegen de hoge telefoontarieven van Deutsche Telekom aan, aldus campagneleider Thomas van Treichel op een persconferentie in Berlijn. Ze gingen op zwart of maakten op hun homepage gewag van de Internet-Streik.

Onduidelijk is in hoeverre individuele Internet-gebruikers zondag hebben deelgenomen aan de actie. Het was de bedoeling dat surfers Deutsche Telekom zouden straffen door een hele dag van het Internet te blijven.

In een online-peiling van het weekblad Stern – dat zelf zondag de staking aan zich voorbij liet gaan – zei 65 procent van de ondervraagden (3500 in totaal) dat ze hun modem zouden uitlaten. Iets meer dan 32 procent liet weten zondag gewoon te zullen surfen, de rest had nog geen besluit genomen.

Duitsland telt volgens de statistieken rond de 7,5 miljoen mensen met een aansluiting op het Internet.

Providers in Duitsland maken wel melding van minder drukte op zondag.

De actievoerders pleiten voor een lager tarief voor lokale gesprekken. Nu zijn de Duitsers vijf mark kwijt voor een uur surfen overdag: ze willen dat Deutsche Telekom dat verlaagt naar 1 mark. Het telecomconcern zegt al voorstellen te hebben gedaan aan de overheid voor lagere tarieven. En de online-service van het bedrijf, T-Online, biedt met ingang van deze maand iedere abonnee twee gratis uren surfen per maand aan.

Er waren ook tegenstanders van de staking. Een groep informaticastudenten in München zette speciaal voor de Streik een website op met de welklinkende domeinnaam stoppt.den.streik.weil.er.von.ihnen.i.st/, waarop ze de theorie ontvouwen dat het protest door Deutsche Telekom om publiciteitsredenen in scene is gezet.