De Canadese softwaremaker Corel introduceert deze week een nieuwe versie van haar kantoorpakket WordPerfect Office. Volgens Corel is de nieuwe WordPerfect Office X4 'de eerste PDF Office suite ter wereld'.

Jason Larock, wereldwijd product manager voor WordPerfect Office, roemt in een interview met Webwereld de mogelijkheid van de software om documenten in het PDF-formaat te kunnen opslaan, bekijken en ook bewerken. Volgens Larock kunnen gebruikers van de nieuwe WordPerfect Office 'afscheid nemen van een groot aantal extra programma's die zij voorheen voor de pdf-workflow nodig waren. Van een pdf-maker tot en met software voor optische letterherkenning (OCR), het is allemaal overbodig nu.'

OOXML en ODF

De ontwikkeling van de nieuwe WordPerfect Office is opmerkelijk. Nooit eerder zal een bedrijf zoveel tijd en geld geïnvesteerd hebben in het compatibel maken van haar eigen product met bestandsformaten van anderen. Behalve PDF, dat van Adobe is, heeft Corel in de nieuwe release van WordPerfect Office vooral geïnvesteerd in ondersteuning van het Open Document Format (ODF) en de nieuwe bestandsformaten van Microsoft Office 2007 (OOXML).

'Corel vaart al 10 jaar een zeer pragmatische koers met WordPerfect' aldus Larock. 'We moeten aansluiten bij wat de markt vraagt. We gaan niet meer voor een Linux-versie terwijl we weten dat Linux-gebruikers niet voor software willen betalen. We hebben beperkte middelen en zetten die in op de punten die onze bestaande klanten het meest vragen. Goede mogelijkheden om bestanden uit te wisselen met gebruikers van andere software is voor hen het allerbelangrijkste.'

Open standaarden

Het bouwen van de filters voor ODF en vooral OOXML was volgens Larock geen eenvoudige klus. 'Iedereen denkt dat nu dergelijke formaten open standaarden zijn, er geen geheimen meer zijn. Zij hebben het mis. Dat geldt alleen op een hoog niveau. Wie er echt diep in duikt, zal zien dat er ondanks de 6000 pagina's van de OOXML-specificatie nog heel veel geheimen bestaan'. Toch is Larock zeer gelukkig met de nieuwe openheid in bestandsformaten. 'Hoe meer, hoe beter, alleen had ik het liever tien jaar eerder gehad.'

De investering die Corel in ODF en vooral het OOXML bestandsformaat heeft gedaan is volgens Larock vooral een investering in de toekomst. 'OOXML wordt de basis voor een heel ecosysteem. Denk aan zakelijke toepassingen, aan content management systemen, het zal allemaal de nieuwe Microsoft bestanden gebruiken. Op dit moment is er echter nog een grote rol weggelegd voor de bekende binaire bestandsformaten. Larock zegt dat alle bedrijven die hij kent en die al de nieuwste Microsoft Office gebruiken, er geen de nieuwe bestandsformaten gebruikt. "Bedrijven hechten aan de binaire bestanden als hun 'corporate standard'. En als het gaat om ondersteuning voor die doc en xls-bestanden, hebben we met WordPerfect Office nog altijd een enorme voorsprong op alle concurrenten."

Business Intelligence

Een nieuw onderdeel van WordPerfect Office X4 is Corel Visual Intelligence. Larock omschrijft dit nieuwe programma als 'Business Intelligence voor het MKB'. Met Corel Visual Intelligence kan data die nu in spreadsheets huist, op eenvoudige wijze grafisch worden weergegeven. Het programma excelleert volgens Larock in trendanalyse en 'what-if simulaties'. Corel heeft deze module, die in tegenstelling tot de rest van de suite op Java steunt, niet zelf ontwikkeld. Larock zegt dat het dit product door een partner van Corel is ontwikkeld. De naam van die partner wil hij niet onthullen.

Nederland

Gebruikers van WordPerfect in Nederland hoeven voorlopig nog niet te rekenen op een terugkeer van een echte Nederlandse versie van het pakket. Ook van versie X4 zal hier alleen de Engelse versie worden aangeboden. Volgens Greg Wood, PR manager bij Corel, is nog onbekend of er een vertaalmodule voor in elk geval de tekstverwerker komt. Wood refereert daarmee aan de 'Nederlandse interface voor WordPerfect' die het in Haarlem gevestigde InterData voor twee achtereenvolgende versies van WordPerfect Office heeft ontwikkeld. Die ontwikkeling staat ook helemaal los van Corel dat enkele jaren geleden juist weigerde toegang tot de eigen programmacode te geven zodat Nederlandse enthousiastelingen zelf de vertaling ter hand konden nemen.

De magere situatie met WordPerfect in Nederland, ooit het land met het grootste aandeel WordPerfect-gebruikers, is niet het enige pijnpunt bij de nieuwe WordPerfect. Dat database Paradox niet compatibel is met Windows Vista zint Larock evenmin. 'Corel wil dat het programma op Vista draait. En die versie gaat er ook komen. Maar wanneer, dat is nog onbekend' aldus Larock.