Na veel getouwtrek begint nu de eindfase van Novells rechtszaak tegen Microsoft. Deze antitrustzaak is in 2004 begonnen toen Novell de softwaregigant heeft aangeklaagd voor het buitensluiten van software in de jaren '94 tot '96.

In de aanklacht stelt Novell dat Microsoft bewust technische informatie achterhield voor de integratie van WordPerfect en Quattro Pro in het Windows-besturingssysteem. Beide programma┬┤s zijn volgens toenmalig WordPerfect-eigenaar Novell geboycot. De pc-applicaties van Novell zijn op het tweede plan gezet zodat Microsoft zijn eigen Word en Excel aan de man kon brengen, claimt de aanklager.

Bill Gates als getuige?

Novell eist 1,2 miljard dollar aan schadevergoeding voor gederfde inkomsten. Microsoft zal deze veroordeling koste wat kost willen voorkomen en zet naar verluidt voormalig ceo Bill Gates in als getuige.

De achtergehouden informatie heeft betrekking op de api (application programming interface) van Windows waarlangs applicaties inhaken op het besturingssysteem. Daarnaast heeft Microsoft volgens Novell pc-fabrikanten verboden om WordPerfect en Quattro Pro mee te leveren op of bij hun hardware. Novell verkocht beide programma's uiteindelijk in 1996 aan Corel met flinke verliezen.

'Geen harde bewijzen'

De rechtszaak leek vorig jaar ten einde toen een rechtbank in de Amerikaase staat Maryland Microsoft in het gelijk stelde. De rechter bepaalde dat Novell geen rechten meer had om schadevergoeding te eisen, omdat beide producten in 1996 al verkocht waren aan Corel. Verder oordeelde de rechter inhoudelijk dat Novell geen harde bewijzen op tafel kon leggen die het machtsmisbruik van Microsoft onomstotelijk bewezen.

Novell, dat later dat jaar werd overgenomen door softwarebedrijf Attachmate, is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Met succes. Over drie weken buigt de rechter in Utah zich over de eindfase in dit al 7 jaar lopende gerechtelijke geschil. Attachmate weigert te reageren op vragen van Webwereld omtrent de lopende rechtszaak.

Koning der tekstverwerkers

WordPerfect was tot begin jaren negentig het meest populaire tekstverwerkingsprogramma. Het was de facto de standaard, zoals Word dat nu al jaren is. Novell heeft WP in 1994 gekocht samen met het spreadsheetprogramma Quattro Pro. Door de komst van Microsoft Office verloren beide programma's flink marktaandeel.

In 2004 heeft Microsoft nog 536 miljoen dollar aan Novell betaald in een andere rechtszaak. Novell heeft zich in ruil daarvoor teruggetrokken uit de antitrustzaak van de Europese Commissie tegen Microsoft. Een aantal dagen erna is plots een nieuwe aanklacht door Novell ingediend tegen de softwaregigant. Die zaak, over het buitensluiten van Novells software op Windows, komt nu dus voor de rechter.