"Hoe zou Wordpress.com eruit zien als we het vandaag zouden bouwen?" Dit was één van de vragen die Matt Mullenweg, Ceo van Automattic, zichzelf en z'n team stelde. Hoewel de PHP codebase nog goed werkte, merkte het team dat het steeds meer moeite kreeg met het bouwen van een moderne, snelle, mobielvriendelijke ervaring die gebruikers vandaag de dag verwachten. Door gebruik te maken van Calypso zou dat makkelijker moeten worden.

Calypso

Andy Peatling, Project lead van Calypso, en z'n team hebben twintig maanden gewerkt aan het open source project en het heeft inmiddels een stadium bereikt dat het bruikbaar is voor het publiek. Dankzij het gebruik van open libraries, waaronder node, zou het aantrekken van externe ontwikkelaars, plugins en "custom interfaces"makkelijker moeten worden.

Hoe meer je weggeeft, hoe meer je terugkrijgt

Mullenweg geeft in z'n blog wel toe dat het een grote, risicovolle gok was maar het resultaat mag er wezen. De nieuwe wordpress presteert 20 keer beter dan de oude en dit is pas het begin. "Veel mensen vonden dat wij dit project voor onszelf moesten houden, maar gedurende mijn leven ben ik erachter gekomen dat, hoe meer je weggeeft, hoe meer je terugkrijgt."