Blogger Randall Kennedy van InfoWorld maakte vier maanden geleden de overstap naar een aangepaste versie van Server 2008. Op zijn blog schrijft hij over zijn teleurstellende ervaring met Vista, met name vanwege de ontevredenheid over de omgang met Visual Studio door het gebruik van DRM-lagen en 'consumententierlantijntjes'. Naar eigen zeggen draait 'Workstation 2008' nu naar volle tevredenheid op zijn Dell-laptop. "Toen ik Server 2008 installeerde voelde dat als een bevrijding. Het systeem werkt zoals een ervaren gebruiker wil dat Windows werkt: snel, efficiënt en erg betrouwbaar."

Via een fix of handmatig aanpassen

Op zijn blog noemt Kennedy een aantal sites en trucs die het converteren van Server 2008 naar 'Workstation 2008' gemakkelijker moeten maken. Voor wie vertrouwt op een geautomatiseerde fix, kunnen deze hier downloaden. Wie zijn Server 2008-installatie wil finetunen, kan een kijkje nemen op deze pagina. Als één van de grootste obstakels noemt Kennedy wel het weigeren van applicaties om op een server OS geïnstalleerd te worden. Dit kan echter aangepast worden met de Orca MSI Editor die de opstartcondities van installatieprogramma's weet aan te passen.

Diensten inschakelen

Om Server 2008 als werkstation werkend te krijgen, zijn er een aantal handelingen nodig. Zo ondersteunt Server 2008 bijvoorbeeld standaard geen draadloos netwerkverkeer, moet de 'Enhanced Security' van Internet Explorer omzeild worden en is het geluid niet geactiveerd. Op de site win2008workstation.com staat in detail beschreven hoe dit wel aangezet kan worden.

'Een voorbeeld voor Windows 7'

De werkwijze van het omzetten is te vergelijken met die van Windows Server 2003. Ook toen was het mogelijk via een aantal stappen een gebruiksvriendelijk werkstation op te zetten. Blogger Kennedy hoopt dat Microsoft oplet en de voordelen van 'Workstation 2008' meeneemt in Windows 7, de aangekondigde opvolger van Vista.