Nederland is een mobiele provider armer. Na vier jaar van moeizame pogingen om een eigen plek te verwerven met Wimax draadloze internettoegang moet aanbieder Worldmax stoppen. De abonnees, die klant waren van het merk Aerea, kregen vanmorgen het bericht dat per 1 augustus 2010 er een eind aan de dienstverlening komt. Op 16 juni was de incasso voor de maand juli nog gedaan.

Directeur Keimpe Algra wil niet zeggen hoe veel, of beter hoe weinig abonnees er waren. "We zijn nog in onderhandeling om klanten over te hebben naar een andere aanbieder." Dat zal bij voorkeur een partij zijn die ook vaste en mobiele toegang gecombineerd aanbiedt.

Interferentie met geheim afluistersysteem

Met Defensie is enige maanden onderhandeld over een vergoeding vanwege vanaf 2008 onverwacht opgekomen bezwaren tegen Worldmax Operations geuit vanwege het storen van het satellietgrondstation Burum, afluisterpost van ondermeer de AIVD en MIVD. Defensie maakte duidelijk dat Worldmax onder geen beding meer buiten de regio Amsterdam zou kunnen uitbreiden in noordelijke richting.

In rechtszaken eiste Worldmax 100 miljoen euro schadevergoeding. Die eis is afgewezen daar in de licentievoorwaarden van Economische Zaken het eventueel storen van projecten van nationale veiligheid als uitzondering was opgenomen. Dat EZ niettemin de licentie had geveild vond Worldmax een vorm van onbehoorlijk bestuur.

Voor de licentie is destijds 4 miljoen euro betaald. Defensie noch Worldmax willen het bedrag van de schadevergoeding noemen. Is het teleurstellend? Algra, aarzelend: "Ja, dat wel." Het bedrag dekt bij lange na niet de gemaakte investeringskosten van zo'n 30 miljoen euro tot nu toe.

Die lasten dragen de beide aandeelhouders: Intel Capital en Enertel Holding. In de laatste heeft Greenfield Capital Partners in Naarden tenminste 80 procent zodat die een verlies van zo'n 12 miljoen euro moet incasseren. "Geen commentaar", luidt daar de korte boodschap.

Kapitaal van Intel

Intel Capital stortte in maart 2009 nog een onbekend bedrag bij voor de uitbereiding en dekking van aanloopverliezen. In dat bericht beloofde de toenmalige directeur Jeanine van der Vlist het doorstoten naar een downloadsnelheid van 32 Mbps. Momenteel is de hoogst geboden snelheid 12 Mbps en Van der Vlis is vervangen door Algra.

Hij heeft de indruk dat Intel verder wilde gaan met investeren: "Wereldwijd gaat het wel goed met Wimax, vooral in Azië zoals in Japan, en in Rusland en delen van Afrika. Maar in West-Europa slaat het nog niet aan. Toch zag Intel het hier wel zitten. Het is overigens ook een obstakel dat de financiële markten niet veel meer in technologie investeren."

Intel vertraagde zelf de groei van Wimax door laat te komen met laptop processoren om de 3,5 GHz verbinding direct te ondersteunen. Te vaak waren er technische problemen en uitval. De prijsstelling was redelijk gunstig met 20 euro per maand voor 5 Mbps download, ofschoon de upload met 256 Kbps niet meer van deze tijd was.

Brugfunctie mislukt

Algra: "We hebben de brugfunctie tussen kabel en adsl niet kunnen vervullen. We hadden van daaruit mobiel kansen moeten krijgen. Als je nu de capaciteitsproblemen ziet bij T-Mobile lag die markt er wel, ook om capaciteit te leveren aan andere aanbieders. Wimax is nu eenmaal goedkope draadloze capaciteit in vergelijking met Umts en Hsdpa."

Worldmax was in eerste instantie ook geïnteresseerd in een 2,6 GHz frequentieblok, maar het bedrijf haakte af voor de uiteindelijke veiling afgelopen april. Naast de bestaande operators verkregen alleen Ziggo/UPC en Tele2 frequenties.

Pijn

Worldmax/Aerea moet nog vijf werknemers laten afvloeien, zo'n twintig gingen er het afgelopen jaar al weg naarmate de situatie hopelozer werd. Keimpe Algra zelf hoop weer mobiel aan de slag te gaan: "Er ligt nog zeker vijf jaar van snelle innovatie met draadloos en mobiel in het verschiet, dat is een fascinerende markt om in te mogen werken."

Uit het persbericht dat later vandaag uitgaat: "Het doet geweldig pijn te concluderen dat dit per direct het einde is van een goed opgezet mobiel breedband initiatief. Dit is een slechte boodschap voor onze klanten en een verarming voor het toch al verschraalde telecomaanbod in Nederland.”