Wozniak sprak een zaal vol net afgestudeerden toe op de Michigan State University met de weinig opwekkende mededeling dat de mens als levensvorm zijn langste tijd heeft gehad. “Elke keer als we een computer uitvinden die iets kan, die ons werk uit handen neemt, maken we onszelf minder relevant”, zei hij. “Kunstmatige intelligentie wordt een vriend, iemand die je best zou willen ontmoeten.”

Kan een computer kunst creëren?

De mede-oprichter van Apple kreeg van de universiteit een ere-doctoraat vanwege zijn verdiensten in de computerindustrie. Aan het einde van zijn dankspeech kwam zijn waarschuwing aan de studenten. Wozniak erkende dat de mens vaardigheden heeft, gevoelens met name, die computers nog missen. Als voorbeeld haalt hij de creatie van kunst aan.

Maar, zei Wozniak er achteraan, computers ontwikkelen zich wel in die richting. Ze kunnen horen en zien, ze hebben gevoel (aanraakschermen), ze kunnen beweging opmerken zoals een mens zijn evenwichtsgevoel heeft. “Binnenkort hebben we hologrammen, die veel beter zijn dan wat we nu 3D-tv noemen. We creëren een nieuwe levensvorm, geen twijfel daarover.”