Het Wireless Power Consortium (WPC) heeft richtlijnen opgesteld voor het draadloos opladen in de auto-industrie. Het WPC wijst er fabrikanten onder meer op dat er een nette oplossing moet zijn om apparaten te monteren, zodat ze niet bij het remmen loskomen van het dashboard en door de auto vliegen.

Ophangingssysteem

“Een mechanische oplossing moet het apparaat dat wordt opgeladen vasthouden en voorkomen dat het een projectiel wordt bij normaal gebruik van de auto", zo staat in de richtlijnen (PDF) van het WPC te lezen. De organisatie stelt een ophangingssysteem voor om het mobiele apparaat op z'n plek te houden.

Daarnaast waarschuwt de organisatie voor de gevaren van interferentie. “Interferentie kan ontstaan als de motor wordt gestart, de deur wordt geopend of de auto op slot wordt gedaan." De oplader moet minstens 10 centimeter zijn verwijderd van de dichtstbijzijnde elektronische sleutel.

Niet ideaal

The Register wijst er fijntjes op dat beide maatregelen indruisen tegen het ideaalbeeld dat het WPC uitdraagt over draadloos opladen. Het gepiel met kabels en docks zou met de methode verleden tijd worden, omdat de smartphone gewoon in de buurt van de oplader kan liggen. Maar dat geldt dus niet voor de auto, waar een ophangingssysteem moet voorkomen dat het toestel gaat rondvliegen.

Het WPC pusht de qi-certificering als dé standaard voor het opladen van mobiele apparaten. Diverse fabrikanten, waaronder NEC, Ericsson en Texas Instruments werken aan apparatuur die op een kleine afstand van een oplaadbron kan worden opgeladen. En zoals met de meeste standaarden, staat ook WPC niet alleen en krijgt het concurrentie van een ander consortium.