Vandaag is het de internationale System Administrator Appreciation Day. Voor de zesde keer kiest Webwereld bij deze gelegenheid een Sysadmin van het Jaar. Het komende jaar draagt Xander Bikbergen (35) deze titel.

Hij is systeembeheerder bij Koninklijke Gazelle in Dieren waar hij samen met een collega de ICT-voorziening draaiende houdt. In het juryrapport prijzen de deskundige juryleden zijn proactieve en nieuwsgierige houding.

Verrassing op de werkvloer

We verrasten Xander deze week met een bliksembezoek om hem de oorkonde uit te reiken en om hem de AR Drone Quadricopter te geven. Hij toonde zich aangenaam verrast, want hij had niet verwacht dat hij uit de tien genomineerden als winnaar zou worden gekozen. Zijn directe collega Almir Tiric was minder verbaasd. "Xander is gewoon de beste", was zijn commentaar.

Op dit moment hebben Xander en zijn collega het redelijk rustig. De fabriek ligt deze twee weken stil omdat de machines een keer per jaar groot onderhoud nodig hebben. Dit is dan ook de uitgelezen gelegenheid om de SAP-omgeving bij te werken. "Als het nu mis gaat is dat wel erg, maar de productie wordt er niet door verstoord", zegt Xander.

Wel leidde het IT-team Webwereld rond in de fabriek, waar de rest van het jaar de fietsen worden gemaakt. "Jullie komen eigenlijk op het verkeerde moment", zegt hij. "Normaal gesproken is het hier een drukte van belang." Hij is vooral erg blij met de Quadricopter. "Die ga ik gelijk aan de stroom hangen, dan kunnen we hem vanavond uitproberen."

Snel geprofessionaliseerd

Bikbergen is in de jaren negentig pas echt verslingerd geraakt aan computers nadat hij zijn eerste Intel-computer aanschafte. Daarvoor had hij een MSX'je. Opeens ging er een wereld voor hem open, vertelt Bikbergen. Korte tijd later stortte hij zich op een betrekkelijk nieuw fenomeen: het internet.

Zijn nieuwsgierigheid leidde hem weg van administratieve taken naar de ICT-kant en al snel professionaliseerde hij door ervaring op te doen op diverse plaatsen. Binnen de kortste keren werkte hij aan grote migratieprojecten in Groot-Brittannië. Na een aantal jaren diverse grote projecten te hebben gedaan, keerde hij terug naar het vertrouwde Nederland en werd hij systeembeheerder bij Gazelle.

Enthousiaste gebruikers

De jury roemt zijn arbeidsethos. Bikbergen vertelt dat hij ook 's avonds niet te beroerd is om op de fiets te springen om problemen op te lossen. Hij woont vlakbij Gazelle en greep zo ooit rond tien uur 's avonds in toen de productie kortstondig stilstond vanwege een probleem met de stickerprinter die framenummers afdrukte. Gelukkig bleek dat een simpel rolplaatsing-probleem te zijn en dat was snel opgelost.

Ook het feit dat gebruikers enthousiast zijn over deze systeembeheerder is niet onopgemerkt gebleven. “Het lijkt alsof hij storingen heeft opgelost voor ze ontstaan", vertelt een collega die Bikbergen aanmeldde voor de verkiezing. Ook drie aanmelders prezen de snelheid waarmee de ICT'er problemen oplost.

Nieuwsgierige houding

Daarnaast waren meerdere mensen te spreken over de manier waarop hij tips geeft om problemen op te lossen. “Hij ondersteunt gebruikers niet alleen incidenteel, maar ook structureel door documentatie te verstrekken", schrijft de jury. Bikbergen ondervangt volgens de jury problemen door verbeteringen door te voeren en dankzij een proactieve, nieuwsgierige houding.

De jury bestond dit jaar uit ict-deskundigen Ruben Spruijt, Erik van Trijp en Sjon Post. Ruben Spruijt is Technology Officer bij ict-consultancybureau PQR. Vorig jaar hielp hij mee de winnaar Erik van Trijp aan te wijzen. Sysadmin 2011 Van Trijp is het tweede jurylid dat een top tien samenstelde van Sysadmins van het Jaar. Het derde lid is Sjon Post. Hij is programmamanager bij ict-opleider Compu'Train.