Het tekenprogramma Xara, waarvan zojuist een nieuwe versie Xara Xtreme verschenen is, wordt open source. Bovendien zullen aparte versies voor Linux en Mac verschijnen. Charles Moir, directeur van Xara, is helder in zijn beweegredenen. "Maar weinig bedrijven kunnen bij de aankondiging dat Microsoft zich een positie in hun markt wil veroveren, achterover leunen en toezien." Xara kan dat duidelijk niet en zal op een andere manier de eigen positie moeten veiligstellen en liefst nog versterken.

"De markt voor grafische software wordt gedomineerd door giganten en dat komt de gebruikers niet ten goede. De recente overname van Macromedia door Adobe zal hun keuzemogelijkheid verkleinen en betekent zeer waarschijnlijk het einde van het populaire en kwalitatief goede Freehand. De recente aankondiging dat ook Microsoft zich een plek op deze markt wil veroveren, zal de situatie alleen verergeren", aldus Moir.

Als reactie op deze ontwikkelingen maakt Xara een verrassende beweging, het zal de broncode van Xara Xtreme vrij geven voor verdere ontwikkeling door de open source-gemeenschap. "Wij gaan een weg in, die Microsoft en Adobe niet in kunnen gaan. De open source-gemeenschap is erkend als de grootste bedreiging voor giganten zoals Microsoft en Adobe."

Cross-platform

"Ons plan is de markt voor grafische software voor altijd te veranderen, cross-platform zijn hoort daarbij", aldus Charles Moir. Het bedrijf zal daarom aparte versies van Xara Xtreme ontwikkelen voor Linux en Mac OS X. Onduidelijk is of het bedrijf daarin zelf nog het voortouw neemt of dat die nieuwe versies de eerste vruchten moeten worden van het vrijgeven van Xara aan de open source-gemeenschap.

De nieuwe aankondigingen zijn een opmerkelijke stap in de geschiedenis van het tekenprogramma Xara dat begin jaren 90 als Xara Studio voor Windows op de markt verscheen. Een eerdere poging om onder de vlag van Corel een groter marktaandeel te veroveren, faalde jammerlijk, waarop het huidige management het product weer terugkocht en de ontwikkeling weer ter hand nam.