Er is het laatste jaar voornamelijk lof geweest over de plannen van Microsoft met de Xbox 360. Als er al kritiek was, betrof het de mogelijkheid om de games voor de huidige Xbox te spelen op z'n opvolger. In eerste instantie leek het alsof die mogelijkheid er niet zou komen, maar kort geleden maakte Microsoft duidelijk dat het wel degelijk mogelijk zal zijn om oude games op de nieuwe console te spelen.

Inmiddels heeft Microsoft, onder druk van de pers, die stelling flink moeten bijstellen. De Xbox 360 zal sommige, maar lang niet alle games van z'n voorganger kunnen spelen. Dat komt vooral omdat Microsoft heeft besloten andere fabrikanten van de chips aan boord van de Xbox 360 te kiezen. Zo wordt de processor niet langer geleverd door Intel, maar door IBM en is de grafische kaart niet langer van nVidia, maar van ATI.

In de praktijk betekent het afwachten wat een oude game doet op de Xbox 360. Eigenlijk zou elke oude game door de makers getest en desnoods aangepast moeten worden. Dat is Microsoft ook van plan met de populairste games, te beginnen met hun eigen Halo en Halo 2. Het betekent ook dat deze games opnieuw uitgebracht gaan worden, nu geschikt voor de Xbox 360, wat weer inhoudt dat wie een game als Halo 2 op de Xbox 360 wil spelen, een nieuw exemplaar aan moet schaffen.

Het lijkt erop dat de praktijk van komende winter uit moet gaan wijzen welke oude games wel en welke niet in de originele vorm op de Xbox 360 te spelen zijn.