De spelconsole beleefde zijn première op muziekzender MTV, die een speciaal programma rondom de spelconsole had gemaakt: 'MTV Presents: The Next-Generation Xbox Revealed'. De uitzending was vrijdagavond ook in Nederland te zien.

Kijkers zagen een veel geliktere spelletjescomputer dan het huidige model. De strakke vormgeving verleidde analisten in de Verenigde Staten al tot lovende woorden. Met de presentatie is Microsoft zijn rivaal Sony te vlug af. Sony komt naar verwachting op 16 mei met details van de PlayStation 3.

Belangrijker dan de uiterlijke vernieuwingen bij de Xbox 360 zijn de wijzigingen onderhuids. Het computerhart van de 360 misstaat niet in een moderne Media Center-pc. Integendeel. Kern is een op maat gemaakte IBM PowerPC three-core chip met een kloksnelheid van 3,2 GHz en 512 MB ram-geheugen.

Wifi

De grafische prestaties beloven ook indrukwekkend te zijn, met een ATI gpu op 500 MHz en 10 MB geïntegreerd dram-geheugen. Verder wordt de console geleverd met een 12x dual-layer dvd-rom drive, drie usb-poorten, twee geheugen-slots en ondersteuning voor vier draadloze gamecontrollers. Uiteraard is het mogelijk om muziek of films over te brengen vanaf draagbare apparaten of gewone pc's naar de harde schijf van 20 GB. Verder biedt de 360 wifi-ondersteuning via de standaarden 802.11a, b en g.

Zodra de nieuwe machine beschikbaar is, zal Microsoft gratis toegang leveren voor zijn online Xbox Live-dienst. Er komt ook een betaalde dienst, Xbox Live Gold genaamd, waarmee abonnees uitgebreidere opties krijgen.

Grootste uitdaging voor Microsoft is om de strijd met de PlayStation 3 van Sony aan te gaan. De PS3 belooft nog indrukwekkender specificaties mee te krijgen, alsmede ondersteuning voor blu-ray-schijfjes.