De Spaanse hacker Héctor Martín Cantero heeft een werkende open-source driver gemaakt waarmee het mogelijk is om Kinect, het systeem waarmee de Xbox zonder controller bestuurd kan worden, te gebruiken op Linux. Hij deed mee aan een wedstrijd van het hardwarebedrijf Adafruit en kan binnenkort 3000 euro op zijn rekening bijgeschreven zien. Adafruit doneert ook nog eens 2000 euro aan de Electronic Frontier Foundation.

Drie uur

Het Amerikaanse hardwarebedrijf loofde die prijs uit voor ontwikkelaars die het voor elkaar kregen om de Kinect, waar geen drivers voor beschikbaar zijn, ook op andere hardware werkend te krijgen. Alleen ontwikkelaars die bereid waren om hun drivers ook als open-source beschikbaar te stellen hadden volgens de regels van Adafruit recht op die prijs. Een ontwikkelaar die afgelopen weekend al Kinect-drivers voor Windows 7 af had, dong daarom niet mee naar die prijs.

De Spanjaard had naar eigen zeggen slechts drie uur nodig om de driver te ontwikkelen. Zijn software is volgens de hacker vooral nog een proof of concept. Met behulp van OpenGL geeft de Kinect nu zowel het beeld van de kleurencamera als het dieptebeeld van de monochrome camera die in het apparaat zit weer. Cantero postte een video op Youtube als bewijs van zijn proof of concept. Hij sloot de Kinect daarvoor aan op een oude Acer laptop.

Audiochip

Cantero stelt dat er wel nog heel wat gedaan moet worden aan zijn software. Zo moet er nog veel opgeschoond worden en moet hij nog een buildsystem ontwikkelen. Het grootste probleem is echter de Marvell audiochip in de Kinect.

De Spanjaard schrijft dat die chip firmware vereist en dat het ding een heleboel andere taken uitvoert naast de audio, waaronder de authenticatie waarmee de Xbox kan zien of het om een echte Kinect of een kloon gaat. De ontwikkelaar vraagt zich af wat het ding precies met de inkomende audio doet.