Volgens Citrix werkt XenDesktop compleet anders dan concurrerende Virtual Desktop Infrastructure (VDI)-technologieën. VDI, dat is geïnitieerd door VMware, verplaatst desktop-images in zijn geheel naar servers in het datacentrum.

Citrix haalt het besturingssysteem en de desktopapplicaties echter uit elkaar en stelt de uiteindelijke desktop samen als de gebruiker inlogt. Volgens Citrix is het grote voordeel voor de beheerder dat hij voor alle gebruikers maar één OS-image heeft te onderhouden. De strategie sluit nauw aan bij bestaande Citrix-producten. De softwareontwikkelaar staat vooral bekend als leverancier van software die thin clients software over netwerken levert.

XenDesktop is al een tijdje in bèta en zal samen met Microsoft op de markt worden gebracht. De definitieve versie wordt onthuld tijdens het evenement Citrix Synergy (voorheen iForum) in Houston, Texas. De prijs zal zo'n 75 euro per gelijktijdige gebruiker bedragen.

HP heeft inmiddels aangekondigd XenDesktop te gaan ondersteunen op zijn ProLiant-servers en Compaq thin clients. Naast XenDesktop omarmt HP overigens ook VDI.