Het in 1970 opgerichte Palo Alto Research Center (PARC) ontwikkelde eerder technologieën als Ethernet en de computermuis. Tegenwoordig richt het onderzoekscentrum van Xerox zich op printtechnologie en innovaties voor toegang, gebruik en bescherming van elektronische documenten.

Moleculen

Gisteren toonden de PARC-wetenschappers hun nieuwste vindingen. Hun herbruikbaar papier kan tot 100 keer opnieuw in de printer worden gestopt: binnen 24 uur verdwijnt de tekst vanzelf van het uitgeprinte papier. Het papier bevat speciale moleculen, die een zwart-wit print opleveren als ze worden blootgesteld aan ultraviolet licht in de printer. De moleculen keren binnen 24 uur terug naar hun oorspronkelijke vorm, zodat de afdruk verdwijnt. Door verhitting kan dit proces sneller plaatsvinden.

Volgens Eric Shrader van PARC zal dit papier minder afval opleveren en is het milieuvriendelijk. Bovendien kunnen de print- en papierkosten omlaag, aldus Shrader, die nog niet kon zeggen wanneer dit product op de markt zou komen.

Reisdagboek met plaatjes

De onderzoekers demonstreerden verder technologieën om documenten 'slimmer' te maken, door een betekenis toe te voegen aan tekst en plaatjes. Dit gebeurt aan de hand van kruisverwijzingen naar vergelijkbare data van internet en andere bronnen als e-mails en bedrijfsnetwerken en zou betere antwoorden dan zoekmachines moeten geven, meent Christopher Dance van Xerox.

De datamining-software Factspotter bouwt een structuur rond woorden en afbeeldingen zodat gebruikers eenvoudiger informatie kunnen vinden. Wanneer iemand bijvoorbeeld een reisdagboek en plaatjes van Peru uploadt kan Factspotter context aan deze content bieden.

Geheime passages

PARC ontwikkelt ook tools om data beter te beveiligen. Hiermee kunnen geautomatiseerd vertrouwelijke, gevoelige of anderszins geheime passages uit een document worden weggelaten.

Een voorbeeld is een medisch dossier, dat gebruikt wordt tijdens een rechtszaak. Met de technologie kun je daar alle referenties aan niet-relevante zaken uit verwijderen. Deze 'slimme redactie' is gebaseerd op door PARC ontwikkelde KI-softwaretools en algoritmes.