Hierdoor worden de huidige bestandsformaten verrijkt met een x, zoals docx, xlsx en pptx. De specificaties van Microsofts eigen variant van de xml-standaard komen online te staan en mogen gratis gebruikt worden, binnen de voorwaarden van een licentie.

De softwaremaker wil absoluut geen conversieproblemen tussen de nieuwe en oude Office-versies. Vandaar dat er conversiesoftware komt. Hiermee kunnen gebruikers nieuwe bestanden toch in oudere versies lezen, bewerken en bewaren.

Het bedrijf kon nog niet bekend maken of deze conversiesoftware voorbehouden is aan gebruikers van legale versies. Dit is na te gaan via een check van het Genuine Advantage-programma dat Microsoft al enige tijd draait.

Defensief

Met het Genuine Advantage-programma kunnen mensen via een online check kijken of hun versie van Windows legaal is. Is dat het geval, dan krijgen zij gratis extra's in de vorm van handige software.

Critici bestempelen de aankondiging als een defensieve zet: "Microsoft stond in de hoek waar het klanten niet kon overtuigen om over te stappen van versie 11 tot 12. Nieuwe mogelijkheden toevoegen is vrijwel zinloos. Integratie is een van de weinige voordelen die Microsoft kan bieden," aldus Jim Murphy van AMR Research.

Office 12 staat gepland voor eind 2006 verschijnen.