Officieel trekt Microsoft eind juni de stekker uit XP, ten minste de beschikbaarheid ervan op nieuwe pc's. Maar nu doet het nieuws de ronde dat Redmond XP toch nog langer op nieuwe computers wil hebben, zij het alleen goedkope laptops. Naar verwachting zal Microsoft deze verlenging een dezer dagen bekendmaken, samenvallend met het Intel Developer Forum (IDF) in Sjanghai.

Te 'klein' voor Vista

Intel stak op haar IDF de loftrompet uit over de komst van draagbare computers en goedkope laptops gebaseerd op haar nieuwe Atom-processors. Veel van deze apparaten hebben echter niet genoeg intern geheugen en opslagcapaciteit om Windows Vista te draaien.

Gevolg hiervan is dat de meeste hardwarefabrikanten en analisten verwachten dat de apparaten zullen draaien op XP en Linux. Intel heeft al nauw samengewerkt met Linux ontwikkelaars om de open source software aan te passen aan Intel's Mobile Internet Devices, oftewel MID's.

Vista is geen serieuze optie voor laptops uitgerust met maar 512MB aan RAM geheugen en 2GB opslag. Zelfs Vista Starter, de goedkope en gestripte versie die Microsoft speciaal ontwikkeld heeft opkomende markten, vereist nog steeds 15GB aan vrije schijfruimte. MID's en andere Atom gebaseerde laptops uitgerust met op termijn ook boven de 250 tot 300 dollar gaan kosten, terwijl Intel Atom-gebaseerde producten graag voor die prijs op de markt zou zien.

Vista-push

Microsoft wil met haar deadline van XP de uitrol van Vista meer momentum geven. Verwacht wordt dat de XP-verlenging deze doelstelling niet zal beïnvloeden, aangezien het uitstel van executie voor XP niet geldt voor het gros van de verkochte pc's voor particulier en zakelijk gebruik.