IDC rapporteert dat in het eerste kwartaal van 2015 wereldwijd in totaal 68,5 miljoen pc's werden verkocht, een daling van 6,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. Sinds Q1 2009 is het volume niet zo laag geweest, aldus de marktvorser.

Lees ook: Einde Windows XP stuwt pc-verkoop Achtergrond: Draait Windows 8 de pc-markt de nek om? 'Windows 8 oorzaak van instorten pc-markt'

Maar betere tijden komen eraan. IDC verwacht dat Windows 10 een flinke impact gaat hebben op de cijfers als het in september of oktober dit jaar verschijnt. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft combineert het beste uit de werelden van Windows 7 en Windows 8.1 en moet de vieze nasmaak van het laatste OS - dat qua impact en ontvangst als fiasco kan worden gezien - wegspoelen.

Laptops doen het beter dan desktops

Op hetzelfde moment laat collega-onderzoeksbureau Gartner weten dat ook naar hun inschatting de wereldwijde pc-verkopen voor Q1 2015 met 5,2 procent zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar. Met name desktops worden minder verkocht, al ziet ook Gartner later dit jaar een opleving plaatsvinden.

Lenovo blijft in de cijfers van IDC de leidende fabrikant in de pc-wereld met 13,39 miljoen verkochte apparaten. Daarna volgen HP (12,99 miljoen), Dell (9,24 miljoen) en Acer (4,84 miljoen). Laatstgenoemde kreeg de hardste klappen en zag zijn volume met 7 procent teruglopen.

Gaat Windows 10 voor een ommekeer zorgen?