Gartner stelt dat migratie vanaf XP duurder is dan vanaf Vista. Het laat daarbij de tussentijdse stap naar Vista echter buiten beschouwing. Het onderzoeksbureau rekent nu voor in het 'Windows 7 Special Report' dat het 1.035 tot 1.930 dollar per XP-gebruiker kost om over te stappen naar 7. Het kost 399 tot 510 dollar per Vista-gebruiker.

Lood om oud ijzer

Bedrijven die Vista hebben overgeslagen, hebben daarmee één migratie overgeslagen. Volgens Gartner zelf betreft dat zeker de helft van het bedrijfsleven. De overige organisaties hebben naar schatting vele honderden dollars per gebruiker besteedt aan de overstap naar Vista.

Gartner-analist Michael Silver heeft begin 2007 becijferd dat de migratie van 2000 of XP naar Vista gemiddeld tussen de 1.444 en 1.923 dollar per gebruiker kost. Dat kan lager uitvallen als het bedrijf kiest voor een geleidelijke overgang; door de nieuwe versie pas mee te nemen bij de reeds geplande aanschaf van nieuwe pc's (hardware attrition). Dan liggen de kosten gemiddeld tussen de 677 en 1.140 dollar per gebruiker.

Silver heeft in mei dit jaar nog gezegd dat er geen verschil zit in de migratiekosten vanaf Windows XP of Vista. "Organisaties die Vista gebruiken, zullen 66 tot 75 procent minder spenderen om naar 7 te gaan dan om toen van XP naar Vista te gaan. Maar ze spenderen over het geheel genomen meer omdat ze twee migraties hebben gedaan", schreef de analist toen in het rapport 'Cost Model: Migration to Windows Vista and Windows 7'.

Optelsom

Onderzoeksbureau IDC stelde eerder ook al dat overstappen vanaf Vista makkelijker - en dus goedkoper - is. Enerzijds vanwege de letterlijke mogelijkheid dat besturingssysteem te upgraden naar 7, terwijl er voor een XP-upgrade een schone installatie vereist is.

Anderzijds vanwege het feit dat bedrijven dan al de applicatieoverstap naar het nieuwe Windows-fundament hebben gemaakt. Vista en 7 hebben dezelfde basis voor betere beveiliging, wat onder meer permissies voor draaiende applicaties betreft, maar ook een ander model voor hardwaredrivers.

Ook hier worden dus de eerder gemaakte migratiekosten niet meegeteld voor de overstap naar 7. Afhankelijk van de toen gedane investeringen kan Vista overslaan dus wel goedkoper zijn. Een factor in het voordeel van een Vista-overstap is de benodigde hardware. Veel XP-installaties zijn nog op pc's die niet - of niet goed - geschikt zijn voor 7. Voor Vista is er veelal nieuwe hardware aangeschaft.

Testwerk en aanpassingen

De variatie in de door Gartner genoemde kosten is afhankelijk van de aanpak die bedrijven hanteren, naast het aantal verouderde of zelf ontwikkelde applicaties. Daarvoor kan namelijk extra testwerk nodig zijn. Microsoft heeft Windows 7 niet alleen voorzien van compatibiliteitsmogelijkheden die het ook al aanprees voor Vista en eerder nog voor XP.

7 heeft ook speciale voorzieningen voor oudere bedrijfsapplicaties om die ongewijzigd toch te kunnen draaien op het nieuwe besturingssysteem. Die zogeheten shims zijn een tussenlaag die communicatie tussen de applicatie en Windows 7 opvangen en omvormen.

Daarnaast is er ook nog de ingebouwde virtualisatie van een volledige XP-installatie mogelijk. Die XP Modus brengt wel beheer van een tweede besturingsysteem met zich mee, maar die installatie valt af te schermen van bijvoorbeeld internettoegang.

Update:

Gartner meldt nu aan Webwereld dat de kosten voor een migratie van XP naar Windows 7 niet heel veel verschillen van die voor een toenmalige migratie van XP naar Vista. Analist Steve Kleynhans: "Natuurlijk was het ecosysteem drie jaar geleden nog niet zo goed voorbereid op Vista als het nu is op Windows 7. Dus het kan voor sommige organisaties zijn dat een overstap nu naar Windows 7, of naar Vista, minder kost dan toen Vista uitkwam."

Hij bevestigt dat het overslaan van Vista in ieder geval de kosten van één migratie heeft gescheeld. Kleynhans: "Tegelijkertijd hebben bedrijven die wel die stap hebben gemaakt de voordelen van Vista genoten, zoals de verbeterde beveiliging en de betere beheertools."