De Rijksoverheid betaalt Microsoft 2.480.000 euro, exclusief 21 procent BTW, voor het blijven ondersteunen van tienduizenden XP-machines bij ministeries tot april 2015. Dat meldt minister Stef Blok (BZK, Wonen en Rijksdienst) in antwoord op Kamervragen naar aanleiding van onthullingen van Webwereld.

Deadline XPocalypse al jaren bekend

Deze zogenaamde Custom Support is noodzakelijk omdat sinds 8 april XP niet wordt ondersteund en nieuwe gaten en kwetsbaarheden niet meer worden verholpen.

Hoewel die deadline al jaren bekend is, zijn het Rijk en gemeenten er niet in geslaagd op tijd te migreren naar meer modern besturingssysteem. XP werd in 2001 geïntroduceerd, in ICT-termen de middeleeuwen. Alleen grote organisaties kunnen de XPocalypse nog afkopen met speciale ondersteuning, tegen een forse betaling.

Geen migratiedwang

Het contract loopt tot 8 april en geldt voor Windows XP, maar ook Office 2003 en Exchange 2003, meldt de bewindsman. Volgens hem zit er geen eis van Microsoft aan vast dat de Rijksoverheid binnen de contractperiode de XP-clients migreert naar Windows 7 of 8.

Ook de lokale overheden hebben nog talloze XP-machines draaien en betalen Microsoft eveneens voor speciale ondersteuning voor het bejaarde systeem, en wel ruim 1 miljoen euro. Dat kon niet in één contract, meldt minister Blok, de gemeenten hebben een 'autonoom' ICT-beleid.

Bij ministeries draaien nog tussen de 35.000 en 40.000 computers op Windows XP. Begin volgend jaar moet de Rijksoverheid helemaal XP-vrij zijn, aldus de woordvoerster van BZK in een toelichting. "Er wordt nu echt alles op alles gezet."

BZK betaalt nog 21 procent BTW op het contract aan Microsoft, waardoor de kosten totaal rond de 3 miljoen liggen. Die BTW vloeit natuurlijk wel weer terug in de schatkist van het Rijk via de fiscus.

Lees alles over XPocalypse in onze dossiers op Webwereld en Computerworld.