De provider is het zat de spil te zijn in de pogingen van de entertainmentindustrie illegaal downloaden tegen te gaan. Het is, zo stelt de provider, niet de taak van de isp's om de problemen van de auteursrechtenindustrie op te lossen. Dat moeten zij zelf doen. Wel doet XS4ALL een voorstel om de problemen rond illegaal downloaden op te lossen.

Via een burgerinitiatief wil de provider 40.000 handtekeningen ophalen zodat de Tweede Kamer een wetsvoorstel kan voorbereiden waarin het online publiceren van films en muziek wordt verplicht. Zo kunnen consumenten alle werken bekijken, waar en wanneer zij dat willen. Met 40.000 handtekeningen moet de Kamer het voorstel behandelen.

Dat gebeurt op dit moment ook al, maar dan illegaal, stelt de provider op zijn site. Als bijvoorbeeld een film in Amerika al beschikbaar is duurt het een tijd voordat hij ook in Nederland is te bekijken. Daarvoor is het wel al mogelijk om de film illegaal te downloaden en dat doen internetgebruikers ook omdat er geen alternatieven zijn.

DVD-kwaliteit

Als alle films en muziek verplicht online worden geplaatst, is het probleem van illegaal downloaden verholpen, aldus het voorstel 'Muziek en film 4ALL'. Dat document begint met de dramatisch klinkende aanhef: "Wij. Alle internetgebruikers van Nederland, vertegenwoordigd door XS4ALL."

Het tijdstip van het online zetten van films- of muziek moet dan samenvallen met het tijdstip van de verspreiding via fysieke dragers. De isp draagt geen oplossing aan voor winkels en bioscopen die dan grootschalige - en legale - internetconcurrentie krijgen.

"De gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit moet minstens gelijk zijn aan de gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit van andere vormen van openbaarmaking. De rechthebbenden ontvangen voor dit gebruik een billijke vergoeding", stelt de provider.

Desgevraagd zegt een woordvoerder van XS4ALL dat het voor de isp niet bijzonder interessant is hoe dat geld bij de rechthebbenden terecht moet komen. "Wij vinden het niet onze taak om zeer gedetailleerde businessplannen te schrijven voor de entertainmentindustrie."

"Zij stellen in hun oplossingen ook altijd voor dat wij het maar regelen zonder verder op in details te gaan." Gedoeld wordt op een mogelijk downloadverbod dat gehandhaafd kan worden door het monitoren van internetverkeer door providers, bijvoorbeeld met gebruik van Deep Packet Inspection. De implementatie, het beheer en de kosten daarvan lijken dan voor rekening van de providers, hoewel de entertainmentindustrie dat niet specificeert.

Portal

De provider wil wel een voorstel doen waarop er geld verdiend kan worden aan het verplicht online zetten van films en muziek. "Je zou een portal kunnnen maken of een website à la iTunes waarop je alle films en muziek waar iedereen op zit te wachten gewoon kan downloaden tegen een redelijke vergoeding. Bijvoorbeeld door te betalen met je creditcard, het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn." Volgens XS4ALL is dit ook prima te regelen omdat de entertainmentindustrie voor een heel groot deel geclusterd is in grote bedrijven. Daardoor zou er snel overeenstemming tussen partijen kunnen komen, denkt de provider.

Het burgerinitiatief staat sinds vanochtend online en op moment van publicatie staan er 1100 stemmen op de teller. Drie kwartier daarvoor lag het aantal net iets boven de 400. Wat de entertainmentindustrie van het initiatief van de provider vindt, is onduidelijk. De NVPI, die in Nederland de entertainmentindustrie vertegenwoordigt, was niet direct bereikbaar voor commentaar.

XS4ALL denkt dat de 40.000 handtekeningen makkelijk worden gehaald. "Waarschijnlijk worden het zelfs veel meer", voorspelt de zegsman.