De vervroegde uitrol van het VDSL2-netwerk volgt op een eerdere vertraging. Het was in eerste instantie de bedoeling van de internetprovider om VDSL2 begin dit jaar in gebruik te nemen, halverwege juli werd bekend dat die uitrol werd uitgesteld tot september. Woensdag kondigt de provider aan dat toch alles eerder op orde was dan gedacht.

"September was inderdaad de planning", aldus een woordvoerder van Xs4All. "Maar dat is naar voren getrokken, het ging wat sneller dan gedacht." De oorzaak van het uitstel legde Xs4All gedeeltelijk bij zichzelf en gedeeltelijk bij moederbedrijf KPN. Xs4all moest de eigen infrastructuur nog voorbereiden op de hogere snelheden die VDSL2 biedt.

Snelheid

VDSL2 biedt een hogere bandbreedte dan het nu gebruikte DSL-lijnen. De downloadsnelheid loopt maximaal op tot 40 Mbit per seconde en er zijn uploadsnelheden mogelijk tot 3 Mbit per seconde. In eerste instantie is het nieuwe netwerk bedoeld voor internetverbindingen, deze winter wil de provider beginnen met het aanbieden televisie via internet.

Met de behaalde snelheden blijft DSL achter bij de mogelijkheden die kabelverbindingen bieden. Bij de verschillende kabelaars zijn zakelijke abonnementen te koop waarbij downloadsnelheden van 60 en 120 Mbit per seconde geen uitzondering zijn, in sommige gevallen wordt 1 Gbit per seconde beloofd. Sinds kort stapelt Xs4All verschillende DSL-lijnen die dan gecombineerd een snelheid van 100 Mbit per seconde kunnen bieden.

Steden eerst

VDSL2 is vanaf nu beschikbaar voor een kwart van de klanten van Xs4All. Op dit moment is dat vooral in de randstad en andere dichtbevolkte gebieden. Ook nieuwe woonwijken zullen naar alle waarschijnlijkheid eerder beschikken over VDSL2, omdat het daar makkelijker is aan te leggen dan in andere gebieden, aldus de zegsman.