Alle klanten kunnen in principe wel werken met de nieuwe versie van het internetprotocol, maar dat verkeer wordt vervolgens ingepakt (getunneld) via de huidige IPv4-standaard. De adressen die nu worden verstrekt zijn 'native' IPv6-adressen. Als computers aan beide zijden ondersteuning bieden, zal het modernere protocol gebruikt worden en anders loopt het verkeer via het oude protocol.

Het moet fout gaan

Er zijn meer providers op kleine schaal bezig met het aanbieden van native IPv6-adressen erkent ook XS4ALL-voorlichter Niels Huijbregts tegenover Webwereld: “Daar worden er 20 met de hand ingeprutst. Bij ons gaat het er om duizend en dat moet automatisch geadministreerd en online gaan.”

Dat het mogelijk is zo'n overstap te maken, is voor de provider wel helder. “Het gaat om de systemen aan onze kant en dat gaat de nodige uitdagingen geven”, vertelt Huijbregts. “Doel van de test is duidelijk te krijgen of het bedrijf klaar is voor een serieuze overstap op de nieuwe versie van het internetprotocol en welke problemen er nog overwonnen moeten worden.”

“Er zullen wel problemen zijn en we hopen ook dat die zich voordoen”, stelt de zegsman. Zo moet de onderneming snel klaar zijn voor het moment dat een overstap door een gebrek aan internetadressen echt noodzakelijk is. “Van de fouten leren we vervolgens.”

Veel op eigen kracht

Wie aan de proef wil meedoen moet zelf zorgen dat het ADSL-modem geschikt is voor IPv6. Op zich zijn sommige type Fritz!box hiervoor geschikt, maar desgevraagd erkent Huijbregts dat de ondersteuning op dit moment nog problemen heeft. De versie van XS4ALL ondersteunt dit momenteel niet.

Mocht dat niet het geval zijn dan kan de internetter niet terugvallen op een helpdesk. “Er komt een mailinglijst en daar zitten ook de nodige beheerders van ons op. Daar wordt je wel geholpen”, stelt de woordvoerder. Hij benadrukt dat er wel een kleine groep klanten met een ADSL-aansluiting gebruik maken van native IPv6 en dat werkt volgens hem goed. “Maar garanties geven we niet. Het is uiteindelijk toch een test.”

Wie volgt?

SP-kamerlid Arda Gerkens reageert enthousiast op de proef. “Oh hier ben ik echt heel blij mee”, jubelt ze. Zij maakt zich al langer zorgen over het tekort aan IPv4-adressen en probeert een migratie aan te moedigen. “Wat een goede stap van XS4ALL. Wie volgt?”

De bekendmaking vandaag komt voor haar op een perfect moment. Vanmiddag stemt de Tweede Kamer over een motie, die het gebruik van IPv6 bij aanbestedingen verplicht stelt. Zij rekent op een kamermeerderheid.

Inmiddels heeft demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken al toegezegd voor 15 mei te komen met een brief over het onderwerp en zal ze zich inzetten om de standaard verplicht te stellen via het Forum Standaardisatie. Daardoor is het een “Comply or Explain”-principe van Nederland Open in Verbinding van toepassing.

Klanten van XS4ALL kunnen zich vanaf 2 april 2010 online aanmelden om met de test mee te doen. Het bedrijf zal niet meer dan duizend internetters tot de testgroep toelaten.