“We kregen het verzoek van een volstrekte onbekende, die contacten heeft in Egypte”, vertelt een XS4ALL-woordvoerder aan Webwereld. Dat verzoek kwam via Twitter binnen bij de Nederlandse internetprovider. Die heeft daarop een inbelnummer in Amsterdam aangemaakt en daar nieuwe accounts voor internettoegang aan gekoppeld. “Dat zijn natuurlijk 42 accounts”, lacht de zegsman.

Telefoonmodem

“Die inbelbanken hebben we nog staan, want inbellen hoort nog bij ons internetaanbod. Maar ze stonden wel stof te vergaren.” XS4ALL is één van het afnemende aantal internetproviders dat nog ouderwetse inbelverbindingen biedt. Computergebruikers kunnen dan met een modem (voor analoge telefonie of voor het digitale isdn) inbellen om dan in te loggen en zo het internet op te gaan. Er zijn wereldwijd verschillende initiatieven om Egyptenaren inbelverbindingen naar internet te bieden.

Op dit moment zijn er nog nul verbindingen actief op het Egyptische inbelnummer van XS4ALL. Enerzijds komt dat doordat de informatie nog het offline gehaalde land in moet komen. Anderzijds omdat het wel een internationale en dus dure telefoonverbinding vereist, legt de provider uit. De omringende landen van Egypte bieden geen inbelverbindingen en “als de nood hoog is, en dat is het in dit geval” kan internationaal inbellen toch de enige optie zijn.

Een fax-boom

Het XS4ALL-inbelnummer en de inlogaccounts voor Egypte worden nu door internetgebruikers vooral via Twitter verspreid. Dat heeft relatief weinig nut, want het land is juist geheel afgesloten van internet. “De informatie wordt nu ook via een ‘fax-boom’ verspreid, zoals vroeger voor de voetbalclub.”

Bij zo’n boomopstelling wordt een bericht via telefoonverbinding gefaxt, met daarbij de oproep – en eventueel ook faxnummers – om het verder door te sturen. De vertakkingen zorgen ervoor dat de informatie uiteindelijk wel bij alle betrokkenen terecht kan komen. De onbekende die XS4ALL om een inbelnummer heeft gevraagd, is nu bezig met die fax-operatie.

Overigens was het toewijzen van het nummer en aanmaken van de Egyptische accounts geen kleine moeite voor de provider. “We weten dat die informatie de wereld overgaat, en dat zou ons securitybeleid raken. Dus moesten we die accounts anders inrichten dan normaal: bijvoorbeeld geen toegang geven tot ons servicecentrum, en geen permissie om software te downloaden. Dat was wel even knutselen, maar dat hebben we met liefde gedaan.”

Muisklikactivisme

XS4ALL werkt ook mee aan het zogeheten muisklikactivisme: protesteren vanachter de pc. De Nederlandse provider steunt sinds vorige maand PixelProtest. “Massale demonstraties op de Dam of het Malieveld komen steeds minder voor, steeds meer mensen uiten hun maatschappelijke betrokkenheid via sociale media op internet. PixelProtest brengt traditionele en nieuwe vormen van actie bij elkaar door met grote groepen online demonstranten aanwezig te zijn op echte demonstraties”, aldus XS4ALL.

Update: Website-monitoringdienst WatchMouse meldt nu net dat zijn meetstation in Egypte langzaam weer online komt. Dit zou een herstel kunnen inluiden van de aansluiting van Egypte op internet.