Vanaf volgende maand komt XS4ALL met glasvezel abonnementen. Klanten kunnen kiezen uit drie snelheden: 40, 80 en 100 Mbit. Volgend jaar kunnen echte up- en downloadverslaafden hun lol zelfs op met een 500 Mbit-abonnement.

Hoge snelheden

Niels Huijbregts, woordvoerder XS4ALL, legt uit waarom deze snelheid aangeboden gaat worden: "We weten nog niet zo goed wat je moet doen met meer dan 100 Mbit. Bovendien kunnen niet alle apparaten zulke hoge snelheden aan, maar door veel vraag naar hoge snelheden is innovatie getriggerd. Er zijn veel ontwikkelingen, dus laat 't maar gebeuren. Volgens mij is dat de kracht van het internet in het veleden geweest", zegt hij.

Nog niet overal beschikbaar

Op dit moment is glasvezel voor 700.000 huishoudens beschikbaar. Netwerkleverancier Reggefiber zal meer kabels moeten leveren en aanleggen, wil iedereen gebruik kunnen maken van het netwerk. Om glasvezel in een stad of wijk te krijgen, moeten veel mensen glasvezel willen.

Huijbregts: “30 procent van de huishoudens moet glasvezel willen, wil het er komen. Het is namelijk een dure onderneming om alle straten in Nederland open te breken. Er moet wel vraag naar zijn."

Mensen kunnen hiervoor hun handtekening zetten bij Reggefiber, die alle aanvragen samenvoegt in een vraagbundeling. Bewoners kunnen ook zelf een initiatief starten om zo snel mogelijk glasvezel te krijgen.

Lichtsignalen via glasdraad

Glasvezel werkt via lichtsignalen die door een dunne glasdraad gevoerd worden. Het is snel, omdat het synchroon werkt: upload- en downloadsnelheid staan gelijk aan elkaar.

Humberto Tan legt uit wat glasvezel is: