Eerder liet XS4ALL al weten Ziggo te steunen in de zaak tegen Brein. Nu laat de provider weten zich ook juridisch in de strijd te willen mengen. Daarom voegt XS4ALL zich in het kort geding dat maandag 28 juni dient bij de rechtbank in Den Haag.

Brein eist dat Ziggo de Pirate Bay blokkeert voor zijn gebruikers, nadat de Nederlandse rechter de torrentsite al verboden had links naar illegale bestanden te plaatsen.

Via het opleggen van dwangsommen lukte het tot nog toe niet de site offline te krijgen. Mocht Brein via de rechter Ziggo kunnen dwingen om The Pirate Bay te blokkeren kan de antipiraterijstichting dit vonnis gebruiken om ook andere providers te dwingen de site te blokkeren.

Principekwestie

"XS4ALL voegt zich in de zaak omdat zij principieel tegen censuur is en precedentwerking wil voorkomen", zo laat de provider weten. "De zaak gaat over een van de belangrijkste principes van het internet en de uitspraak van de rechter kan verregaande gevolgen hebben voor alle ISP’s."

De providers zijn bang dat een blokkade van The Pirate Bay ook de deur op een kier zet om de toegang tot andere sites via de rechter te verbieden. Iets wat advocaat van XS4ALL Christiaan Alberdingk Thijm ondemocratisch en een disproportionele beperking van onze vrijheid om informatie te vergaren noemt.

Entertainmentindustie

Opnieuw wijst XS4ALL naar de entertainmentindustrie. De industrie zou een oplossing moeten vinden voor de piraterij het probleem niet bij de providers moeten leggen.