Aanvankelijk zou Xs4all al na de zomer van start gaan met zijn nieuwe internetbeldienst. Dit is door de overname van HCCnet op een lager pitje gezet. Xs4all zal zijn nieuwe voip-dienst gefaseerd uitrollen en gaat donderdag van start met een basisaanbod.

Dit basisdienst voorziet in twee persoonlijke voip-nummers die beginnen met 087-87. Xs4all-abonnees betalen niets extra voor de dienst. Aanvankelijk zullen maximaal honderd aanvragen per dag worden verwerkt.

Op het voip-nummer zijn abonnees wereldwijd bereikbaar. Bellen is evenwel wat lastiger, aangezien de basisdienst niet kan worden gebruikt om naar nummers buiten het netwerk van Xs4all te bellen.

Softphone

Om de voip-dienst van Xs4all te kunnen gebruiken, dienen abonnees speciale software op hun pc te installeren. De provider biedt hiervoor gratis het programma Xs4all Softphone aan.

Wat volgens Simon Hania, technisch directeur van Xs4all, opmerkelijk is aan deze voip-dienst is dat abonnees op hun voip-nummer gebeld kunnen worden. "Dat is bij bijvoorbeeld Skype niet mogelijk met Nederlandse nummers. Bij onze dienst kan dit wel en is de abonnee bovendien vrij in de keuze van zijn randapparatuur."

"Dit betekent in de praktijk dat gebruikers met een modem of router met ondersteuning voor het sip-protocol, zoals de Thomson 716 die nu wordt geleverd, ook gebeld kunnen worden als hun pc uit staat."

"De kwaliteit van een telefoongesprek via voip is in onze ervaring meer dan behoorlijk", vervolgt Hania. "Ook bellen en internetten gaan prima samen. Dit komt onder meer doordat wij voip-verkeer binnen ons netwerk voorrang geven op het andere verkeer."

KPN de deur uit

De provider verwacht in de loop van 2006 de dienst te kunnen uitbreiden zodat ook vaste en mobiele nummers kunnen worden gebeld. Hiervoor zal de isp pakketten met belminuten introduceren. Later dat jaar zal het ook mogelijk worden het vaste telefoonabonnement van KPN op te zeggen, aldus Hania.

"Wij denken dat veel mensen pas hun KPN-abonnement de deur uit willen doen, als ze de kwaliteit van voip hebben kunnen ervaren. We geven al onze abonnees deze mogelijkheid nu gratis."

Kabel

Xs4all koppelt de voip-mogelijkheid aan zijn basisabonnement. Dit basisabonnement is een standaardonderdeel van zijn adsl-abonnementen, maar ook van zijn hostingpakketten en inbelabonnementen.

"Dit betekent dat iemand die nog een inbelabonnement heeft, maar inmiddels internet via de kabel ook van ons voip-aanbod gebruik kan maken. Hetzelfde geldt voor bedrijven of consumenten die hun website bij ons hosten. Het maakt dan niet uit wie hun provider is."

Activeren

Abonnees kunnen de mogelijkheid voor voip activeren vanuit het service center.