De provider heeft inmiddels het beroep in cassatie ingediend, zo zegt woordvoerder Sjoera Nas. XS4ALL wil van de Hoge Raad enkele principiële uitspraken over het versturen van spam. De laatste Europese privacyrichtlijnen en de eerdere uitspraak van het Amsterdamse beroepshof zijn voor de isp onbevredigend.

De telecommunicatiewet en de Europese richtlijnen voor 'verkoop op afstand' en privacy boden volgens het Hof onvoldoende basis om een verbod op het versturen van spam naar de abonnees van XS4ALL te rechtvaardigen.

Voor XS4ALL spelen er drie principiële punten waarop het een uitspraak wil. Allereerst is daar het punt van Opt-in, waarbij de internetter vooraf toestemming moet geven voor het ontvangen van bulkmail. De privacyrichtlijn van het Europees Parlement koos in mei van dit jaar weliswaar voor Opt-in, maar volgens Nas biedt dit nog niet voldoende duidelijkheid omdat er onderscheid wordt gemaakt tussen commerciële bulkmail en bijvoorbeeld mail ten behoeve van goede doelen. XS4ALL is daarentegen tegen alle vormen van ongevraagd verzonden bulkmail.

Eigenaar van netwerk

Verder zou de provider graag onderscheid zien tussen het vergaren en het gebruik van mailadressen. Bij de Europese richtlijn wordt dat volgens Nas op één hoop gegooid. Tot slot vindt XS4ALL dat providers het recht moeten hebben om hun netiquette aan de gebruikers van hun netwerk op te leggen, in dit geval AbFab.

"Het internet is een netwerk van netwerken, en wij zijn eigenaar van een van die netwerken. Wij vinden dus dat wij voor dat deel gebruiksvoorwaarden mogen stellen", zo zegt Nas.

XS4ALL verwacht overigens een lange juridische gang, als de zaak door het Hof wordt aangenomen. Nas denkt aan 'minimaal een half jaar'. Vanaf 31 oktober 2003 mag iedere Nederlander overigens rechtstreeks een beroep doen op de Europese privacyrichtlijn waarbij Opt-in wordt verlangd, mocht deze richtlijn op die datum nog niet in de Nederlandse regelgeving zijn opgenomen.

AbFab wil niet inhoudelijk reageren op de zaak: "We laten ons niet meer voor het pr-karretje van XS4ALL spannen", aldus een woordvoerder.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, maandag 16 september 10:30 uur:</b> In een eerdere versie stond ten onrechte dat XS4ALL geen bezwaar zou hebben tegen bulkmail ten behoeve van bijvoorbeeld goede doelen. Dat is juist wél het geval.</i>