De partijen hebben inmiddels een intentieverklaring getekend. De definitieve koopovereenkomst wordt naar verwachting begin oktober getekend. HCC is geen onderdeel van deze overname. De vereniging van computergebruikers biedt zijn leden internettoegang aan via provider HCCnet, ook bekend onder de naam Cas Internet.

De bestaande dienstverlening van HCCnet en van HCC wordt vooralsnog onveranderd voortgezet, zo benadrukken de partijen. In de praktijk betekent de overname dat de toegang van de abonnees van HCCnet voortaan wordt geregeld door XS4ALL. Zij gaan er kwalitatief op vooruit, zo stelt een tevreden HCC-directeur Ronald van Rooden in een reactie. XS4ALL en HCC gaan bovendien een samenwerking aan om de bestaande dienstverlening van HCCnet aan HCC voort te zetten en op termijn uit te bouwen.

Klein

HCCnet heeft ongeveer 55.000 adsl-klanten en 20.000 inbelklanten. XS4ALL zal na de overname ruim 250.000 adsl-klanten hebben, terwijl zijn aantal inbelklanten verdubbelt.

HCCnet geldt als relatief kleine speler op de Nederlandse breedbandmarkt, waar de concurrentie hevig is.

Cas Internet, volledig in handen van Lodewijk Severein, kan echter naar eigen zeggen onvoldoende investeringen doen om de concurrentieslag aan te gaan met grotere internetproviders. Reden om op zoek te gaan naar een overnamekandidaat.

Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Insiders noemen echter een bedrag dat dicht in de buurt ligt van de 13 miljoen euro die KPN recent neerlegde voor 60.000 abonnees van Tiscali.