Het nieuwe abonnement, genaamd XS4ALL Pure, krijgt een snelheid van 384 Kbps down en 128 Kbps upstream. De prijs zal dertig euro per maand bedragen. Dit melden anonieme bronnen die bekend zijn met de plannen. XS4ALL zelf wil het bericht niet bevestigen. "Als we al iets op stapel hebben, maken we dat pas bekend als het wordt geïntroduceerd", aldus een woordvoerster van de isp. Naar verluidt zal ook de andere KPN-dochter Planet Internet met een soortgelijk abonnement komen. Ook deze provider wil echter niet op de zaken vooruitlopen. KPN zegt desgevraagd dat het introduceren van nieuwe abonnementsvormen een keuze van de providers is. Onder meer Het Net heeft dit al in de praktijk gebracht door één van zijn abonnementen niet in snelheid te verhogen.

Snelheidsverhoging

KPN maakte onlangs bekend half januari opnieuw de snelheid van zijn adsl-netwerk te verhogen. Als gevolg hiervan wordt het huidige adsl-abonnement met een snelheid 1024 Kbps verhoogd tot 2048 Kbps. De zogenoemde Lite-abonnementen (384 Kbps) worden opgeschroefd tot 1024 Kbps. Deze snelheidsverhoging zal door vrijwel alle isp's (die via het KPN-netwerk adsl aanbieden) worden gevolgd, waardoor er aan de onderkant van de markt ruimte ontstaat voor een nieuw abonnement. Volgens de bronnen zullen in ieder geval XS4ALL en Planet Internet hier dus op inhaken met een nieuw abonnement.

DirectADSL

Naar verwachting zal KPN in de eerste helft van 2004 ook met adsl-inbelvariant komen. Dit concept is gebaseerd op het principe van DirectInternet dat KPN in de zomer van vorig jaar introduceerde. Met DirectADSL zou het mogelijk moeten worden om zonder tussenkomst van een provider een adsl-aansluiting aan te vragen. Via een speciaal inbelnummer zouden mensen dan in enkele stappen een breedbandverbinding hebben. Net zoals bij DirectInternet zou de breedbandvariant van deze dienst geen aanvullende diensten bevatten, zoals e-mail of ruimte voor een homepage.