Klanten kunnen zelf IPv6 activeren via het online servicecentrum van Xs4all. Net als bij de pilot moeten de gebruikers wel zelf voor een compatibel modem zorgen. De internet provider biedt wel een lijst van adsl-modems die het heeft getest, en die geschikt zijn bevonden.

Geen NAT

Gebruikers die over willen op IPv6 krijgen van Xs4all wel het advies hun firewall in te stellen op het blokkeren van inkomende IPv6-connecties direct naar hun interne computers. Die nieuwe versie van het internetprotocol gebruikt namelijk geen NAT (network adress translation), meldt Xs4all.

"Daarmee zou mogelijk een deel van de bescherming tegen connecties naar uw lokale netwerk komen te vervallen." De blokkering van inkomend direct IPv6-verkeer is aanwezig op alle consumentenmodems die Xs4all heeft getest.

Vooroplopen

De test die is voorafgegaan aan deze overstap, is begin april van start gegaan. Xs4all was daarmee de eerste provider in Nederland die grootschalig IPv6-adressen uitrolt. Dat betreft dan zogeheten 'native' IPv6-adressen. Xs4all-klanten konden al werken met die opvolger van het huidige IPv4, maar daarbij werd het IPv6-verkeer via een tunnel vervoerd.