Het plan van piraterijbestrijder BREIN om Ziggo via de rechter te dwingen tot een Pirate Bay-blokkade, wordt door andere internetproviders met interesse gadegeslagen. Een juridische overwinning voor BREIN zou kunnen betekenen dat ook zij gedwongen worden The Pirate Bay te blokkeren.

Isp is slechts doorgeefluik

"In de wet staat helemaal nergens dat Ziggo verantwoordelijk is voor een website die niet bij Ziggo gehost wordt", zegt een XS4ALL-woordvoerder in een reactie aan Webwereld. "Er is dus geen enkele reden ze daar op aan te spreken."

XS4ALL doelt op artikel 196c van het Burgerlijk Wetboek, dat bepaalt dat internetdienstverleners zoals isp’s niet aansprakelijk zijn voor de informatie die zij doorgeven. "Als je daar aan gaat zagen, dan worden internet service providers continu gebeld om gevallen van smaad en laster offline te halen. De tussenpersoon is niet verantwoordelijk voor dat soort dingen."

KPN wacht af

KPN wacht de ontwikkelingen tussen Ziggo en BREIN af en wil nog niet inhoudelijk reageren. "De zaak speelt nu tussen Ziggo en BREIN. Wij hebben geen brief ontvangen", laat een woordvoerder weten.

UPC laat weten zich te scharen achter de stellingname van Ziggo. "Ook wij zijn van mening dat we slechts toegang verlenen tot het web, en dus niet verantwoordelijk zijn voor de content. We vinden overigens naast open toegang tot het web het ook belangrijk dat auteursrechten goed geregeld zijn."

Bezwaar

De XS4ALL-woordvoerder stelt nog: "Mocht de rechter BREIN gelijk geven, dan raden we Ziggo aan om tot het allerhoogste beroep in bezwaar te gaan." Piraterijbestrijder BREIN heeft eerder al wel succes geboekt door bij isp's aan te kloppen. In oktober vorig jaar zijn drie Nederlandse transit-providers gezwicht voor de stichting; zij hebben toen verkeer van en naar The Pirate Bay-website geblokkeerd. Dat is eerder ook in Ierland gedaan door de grootste isp van dat land voor diens eigen abonnees.

Wereldwijd even offline

De drie Nederlandse isp's die in oktober toegaven aan BREIN routeerden bijna al het wereldwijde verkeer naar de bekende torrentsite. Daardoor was die voor nagenoeg alle websurfers ter wereld onbereikbaar.

Ook toen is de status van internetproviders als doorgeefluik aan bod gekomen. Volgens BREIN-directeur Tim Kuik betekent de 'mere conduit'-regeling van de Europese e-commercerichtlijn echter niet dat isp's "niets hoeven te doen".

Kuik erkent dat er geen aansprakelijkheid is voor de informatie, maar wél voor het beëindigen van de doorgifte als daarmee inbreuk op auteursrechten wordt gepleegd. En dat laatste is volgens de Nederlandse rechter wel degelijk aan de orde. Die heeft in juli vorig jaar geoordeeld dat The Pirate Bay de activiteiten in Nederland moet staken, waarbij onduidelijk is hoe dat verbod uitgevoerd moet worden.

Update: Reactie UPC toegevoegd