De Pack-abonness moeten per 1 april in plaats van 10 euro per maand 15 euro gaan betalen voor dezelfde diensten. Dit blijkt uit een e-mail die XS4ALL aan klanten verstuurde. Pack is feitelijk een Xs4All-pakket, maar dan zonder ADSL-abonnement. Dus e-mail, online opslag, bellen via internet en toegang tot nieuwsgroepen.

Het is volgens XS4ALL noodzakelijk om in de dienst te investeren. "Het is een forse verhoging, maar helaas noodzakelijk", zegt een woordvoerder van XS4ALL.

Volgens hem is Pack in feite het inbelabonnement van XS4ALL. "Hoewel het velen verbaast wordt dit nog steeds behoorlijk gebruikt." Hoeveel gebruikers dat precies zijn kan de provider niet zeggen omdat moederbedrijf KPN beursgenoteerd is. Het gaat om 'minder dan 5 procent' van het totale aantal klanten.

Nieuwsgroepen

Vooral het onderhouden van de achterliggende systemen kost geld. Pack wordt veel gebruikt als nieuwsserverabonnement, en ook het onderhouden van een Gnuzilla- of Usenet-servers kost ook geld. "Het is om die reden dat we de prijs omhoog doen", aldus de zegsman.

Het Pack-abonnement wordt niet meer los verkocht en wordt alleen nog gebruikt door bestaande abonnees. "Het is een dienst die niet meer tot de prioriteit van XS4ALL behoort", zegt de woordvoerder tegen Webwereld. Dat hoeft niet te betekenen dat de provider van de klanten af wil. De dienst blijft ondersteund en er zijn geen plannen om ermee te stoppen.

Overstappen op adsl-abonnement

Het liefst zou de provider Pack-abonnees overzetten naar een volledig pakket inclusief adsl-abonnement, omdat daar de prioriteiten wel liggen. Het goedkoopste abonnement kost 30 euro per maand.