XS4ALL trekt televisie- en telefonieverkeer die het zelf aanbiedt voor boven ander internetverkeer van dezelfde klant, maar alleen als dat nodig is. Dat is in het geval als de klant de bandbreedte die is afgenomen volledig wordt gebruikt en er op dat moment ook TV wordt gekeken of gebeld. "Dat komt weinig voor, meestal heeft de klant nog bandbreedte over", legt de woordvoerder uit.

Naast IP-TV en IP-telefonie grijpt de provider ook in het verkeer bij malwarebesmetting, spam, DDoS-aanvallen en in het geval van een rechterlijk bevel, zoals bij de blokkade van de Pirate Bay het geval was. Maar deze uitzonderingen zijn, hoe omstreden ook, duidelijk bij wet geregeld.

Eigen dienst eerst

Dat ligt echter anders bij het voortrekken van de eigen TV- en telefoniediensten. Alhoewel begrijpelijk vanuit het perspectief van kwaliteit van dienstverlening, schendt de provider mogelijk de netneutraliteit. Hierop mag namelijk alleen een uitzondering worden gemaakt als die eigen diensten ook apart worden aangeboden, los van de internettoegangsdienst. Dat concludeerde telecomwaakhond ACM in onderzoek naar Sizz. Bij XS4ALL kan IP-TV en IP-telefonie alleen in combinatie met internettoegangsdienst worden aangeboden.

XS4ALL verdedigt echter het incidenteel voortrekken van de eigen TV- en telefoniediensten. Het gaat om aparte diensten, zo gaat IP-TV bijvoorbeeld over een ander VLAN dan de internettoegang. Mocht er worden geknepen, dan geldt dat dus voor ál het normale internetverkeer, en niet bijvoorbeeld alleen andere streamingprotocollen. Er wordt zodoende binnen de internettoegangsdienst niet gediscrimineerd, en dus is het niet in strijd met de netneutraliteit, aldus de zegsman. "We hebben dit ook netjes afgestemd met de ACM."

Wet biedt aparte IP-diensten enige ruimte

In de toelichting van de wet is ook ruimte gelaten voor het aanbieden van aparte IP-diensten, al was dat onder druk van Brussel.

Overigens is XS4ALL de eerste die er duidelijk over is, het voortrekken van eigen IP-TV en IP-telefonie is waarschijnlijk stilzwijgend de staande praktijk bij andere providers. "Wij vinden het erg belangrijk dat we over die uitzonderingen eerlijk communiceren, zodat iedereen begrijpt welke invloed XS4ALL uitoefent op internetverkeer", aldus de isp in een verklaring.

UPDATE: ACM kan niet bevestigen dat XS4ALL dit heeft voorgelegd aan de toezichthouder. De waakhond bevestigt wel de lezing van XS4ALL: bij een aparte IP-dienst over het eigen netwerk mag een aanbieder bandbreedte 'reserveren'. ACM juicht het toe dat de provider het beleid ten aanzien van netneutraliteit zo transparant communiceert.