XS4ALL werd eind vorige week 'overvallen' door het nieuws van de domeinbeheerder dat per 15 november persoonsdomeinen geregistreerd kunnen worden. "De indruk ontstaat dat de SIDN het besluit er doorheen wil drukken voor de toetsing door de overheid is afgerond", zegt XS4ALL-woordvoerster Sjoera Nas.

De SIDN, die sinds 1996 verantwoordelijk is voor het .nl-domein, wordt door de overheid getoetst op haar werkwijze. Belangrijk is of de domeinbeheerder voldoet aan de eisen van goed bestuur. Is er een open structuur en een goede belangenbehartiging?

XS4ALL heeft het antwoord al klaar liggen. "Het bestuur [van SIDN] neemt besluiten, leden hebben niets in te brengen." De tweejaarlijkse ledenvergaderingen worden volgens XS4ALL slecht aangekondigd en daardoor slecht bezocht. "Van de zomer waren misschien 10 van de 800 leden aanwezig. Het is wat mistig allemaal", zegt Nas opgewonden.

De overheid onderzoekt onder meer of internetdomeinen eigenlijk onder de Telecomwet vallen, geeft Nas aan. "Het kan dus zijn dat de OPTA straks domeinnamen gaat uitgeven." Volgens Nas is er 'massaal protest' geweest van deelnemers tegen het persoonsdomein zoals SIDN dat nu introduceert. De kritiek zou zijn geuit op een door de overheid georganiseerde hoorzitting en tijdens het SIDN congres drie weken geleden in Den Haag. Nas: "De SIDN had een fatsoenlijk marktonderzoek moeten laten uitvoeren om te zien of er wel behoefte aan is. Nu doet ze gewoon en ziet dan wel weer."

Het onderscheid tussen burgers en bedrijven vindt XS4ALL 'vreemd'. Burgers krijgen volgens de provider een 'derderangsdomein'. Uit een peiling op WebWereld blijkt ook dat ruim de helft (52,75 procent) van de WebWereld-lezers geen interesse heeft in www.jouwnaam.765.nl. Slechts 19,7 procent heeft wel interesse in een dergelijke domeinnaam.

XS4ALL verwacht dan ook dat de persoonsdomeinen een kort leven beschoren is. Nas: "Het systeem zal op korte termijn verdwijnen omdat het niet in trek zal zijn. Zeer snel kunnen particulieren echte domeinnamen aanvragen. Providers en burgers zijn dan opgezadeld met de gevolgen van dit halfslachtige plan."