De Random Darknet Shopper was door zijn makers geprogrammeerd om willekeurig spullen te kopen op verborgen plekken op het internet, het darknet geheten. Daarbij kocht de robot onder meer nagemaakte Nikes en XTC, en betaalde met bitcoins. De Zwitserse justitie kwam de robot op het spoor en de politie rekende hem in.

De robot was onderdeel van een kunstpoject dat drie maanden lang werd tentoongesteld. De kunstenaars van !Mediengruppe Bitnik noemden de inval daags na het einde van de expositie een "ongerechtvaardigde interventie in de vrijheid van de kunsten". Random Darknet Shopper werd bij die inval in beslag genomen.

XTC hoort bij het verhitte debat over darknet

Maar de robot is nu weer terug bij de kunstenaars, melden zij verheugd. Tegelijkertijd kregen zij een papier in handen waarin stond dat de aanklager afzag van verdere vervolging.

In die verklaring staat dat de aanklager het bezit van XTC inderdaad ziet als redelijke aanzet tot een verhit publiek debat over vragen die centraal stonden in de tentoonstelling, waarbij het laten zien van de XTC als onderdeel van de tentoonstelling gerechtvaardigd is, ondanks dat het een klein risico in zich hield dat een derde de drugs zou kunnen bemachtigen of daardoor gevaar zou kunnen lopen.