De toolbar Xupiter die bedoeld is om zo nu en dan software-updates te downloaden, blijkt bij internetgebruikers veel irritatie op te wekken. De software doet veel meer dan software bijwerken. Zo verandert het de startpagina en blokkeert het pogingen om dat weer terug te draaien.

Verder wordt de gebruiker bij zoekopdrachten regelmatig doorverwezen naar de website van Xupiter (xupiter.com), verschijnen er vaak popup-advertenties en worden er programma's gedownload zoals een gokspelletje. "Xupiter neemt de browser gewoon over, het is alsof er een geest in mijn machine zit", klaagt een internetgebruiker uit New York tegenover Wired News.

Op de site van Xupiter wordt wel een 'uninstall'-bestandje aangeboden, maar dat blijkt volgens veel reacties helemaal niets te doen. In sommige gevallen wordt de overlast alleen maar erger. "Ik heb de Xupiter Uninstall gebruikt en nu krijg ik elke keer dat ik de Internet Explorer start, een foutmelding <I>Xupiter is not installed properly, please reinstall</I>", aldus een internetter uit Chicago.

Het bedrijf achter de Xupiter-toolbar blijkt Tempo Internet te zijn, dat is gevestigd in het Hongaarse Gyongyos. Daar is echter niemand voor commentaar bereikbaar.

Toestemming

Volgens Mike Healan van de site SpywareInfo verdient Xupiter geld met de toolbar. "Ongeveer één keer in de maand verwijst deze software door naar een andere site."

Xupiter claimt dat de toolbar niet geïnstalleerd wordt zonder expliciete toestemming van de gebruiker. Maar volgens Healan ontdek je pas dat het programma op je computer zit als de startpagina van de browser is omgetoverd tot Xupiter.com. Vervolgens blijkt de software dus nauwelijks meer te verwijderen. "Xupiter is zo gemaakt dat het zichzelf steeds weer opnieuw installeert na een poging tot verwijdering", zegt Healan.

Overigens zijn er op internet ook beschrijvingen te vinden hoe Xupiter echt verwijderd kan worden.