Yahoo gaf in New York zijn aandeelhouders de kans zich uit te spreken over hoe het bedrijf moet omgaan met censuur en kwesties waarbij de mensenrechten in het geding zijn.

Uiteindelijk stemden aandeelhouders, die gezamenlijk 15,2 procent van de Yahoo-aandelen bezitten, tegen het voorstel om Yahoo strenger te laten optreden tegen opgelegde censuur.

Volgens de nee-stemmers zou het anticensuurvoorstel het bedrijf inflexibel maken om te reageren op wettelijke eisen van een land waar het bedrijf actief is.

Yahoo-topman Terry Semel zei tijdens de bijeenkomst dat hij een hoop zorgen die in het voorstel staan deelt. Tegelijkertijd heeft de aanwezigheid van Yahoo in een land met een strenge internetcensuur een positief effect op de persvrijheid, aldus Semel.

Yahoo, Google en andere internetbedrijven staan onder druk van aandeelhouders en mensenrechtenorganisatie om tegenstand te bieden tegen regeringen die eisen dat Yahoo zijn zoekresultaten censureert. Met name China staat bekend om zijn strenge internetcensuur.

Critici vinden dat internetbedrijven dergelijke censuurverzoeken moeten negeren. Ook zouden de bedrijven geen informatie over journalisten en dissidenten moeten geven die zich niet aan de wet houden.

Overigens was het censuurvraagstuk niet het enige gespreksonderwerp tijdens de bijeenkomst. Ook werd er gestemd over een voorstel om het salaris van de top van Yahoo te verbinden aan de prestaties van het bedrijf. Dit voorstel werd eveneens verworpen.