Yahoo toont advertenties op goedkope sites waar internetters op komen als ze het adres verkeerd intikken, zo stelt althans het Amerikaanse bedrijf Crafts By Veronica in de aanklacht. Volgens Cnet wordt tevens door de goedkope sites waarop de advertenties verschijnen, stiekem spyware geïnstalleerd.

De aanklagers noemen als voorbeeld Expedia. Wie Expedai.com intikt, kwam op een andere site terecht waarop de advertenties van het Yahoo-netwerk worden getoond, inclusief een advertentie voor Expedia. Inmiddels is de site expedai.com uit de lucht gehaald.

Yahoo rekent voor elke klik op een dergelijke advertentie een bepaald bedrag aan de adverteerder. Door de advertenties op onofficiële sites te tonen, verhoogt Yahoo kunstmatig zijn eigen omzet, zo stellen de aanklagers. Ook wordt Yahoo beschuldigd van onder meer contractbreuk en zelfverrijking.

In de aanklacht wordt Yahoo samen met enkele ongenoemde partijen aangeklaagd die meewerken aan het verspreiden van de advertenties.

Eerder deze week werd bekend dat Google ook veel verdient aan advertenties die worden getoond op sites met verkeerd gespelde adressen. Advertenties op dit soort 'typo-domains' (typefout-domeinen) zouden Google jaarlijks miljoenen dollars aan inkomsten opleveren.