In een verklaring stelt het internetbedrijf dat het de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan. Yahoo meent dat bedrijven een bijdrage moeten leveren aan het bevorderen van een open samenleving.

Volgens Yahoo hebben bedrijven echter beperkte middelen om iets te doen tegen de overheidscontrole op internet. De internetgigant roept de Amerikaanse regering daarom op om meer te doen.

Yahoo meent dat het belangrijk is om aanwezig te zijn in landen als China. Door zijn aanwezigheid hoop Yahoo een bijdrage te kunnen leveren aan de hervormingsprocessen in China.

Hoorzitting

Woensdag houdt de mensenrechtencommissie van het Amerikaanse Congres een hoorzitting over het China-beleid van Amerikaanse technologiebedrijven. Dit onderwerp staat weer volop in de belangstelling nadat Google vorige maand een Chinese versie van zijn zoekmachine lanceerde.

Yahoo werd onlangs bekritiseerd vanwege het doorspelen van informatie over een gebruiker aan de Chinese autoriteiten. Deze informatie heeft eraan bijgedragen dat de dissident Li Zhi in 2003 tot acht jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, zo stelde onder meer de organisatie Reporters sans frontières.

Volgens Roland Soong, een weblogger en mediadeskundige uit Hong Kong, hebben westerse media de rol van Yahoo bij het opsluiten van Li opgeblazen. De informatie van Yahoo zou slechts een minimale rol hebben gespeeld bij het opsluiten van Li. De meeste informatie over Li kwam van andere bronnen.