In maart verkocht Bartz al aandelen ter waarde van 830.000 dollar, en in juni nog eens voor 1,14 miljoen dollar. Dat blijkt volgens The Guardian uit financiële rapportages die Yahoo heeft moeten indienen bij beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).

Toen de 61-jarige Bartz in januari aantrad als vervanger van Jerry Yang, kreeg ze opties op 5 miljoen aandelen Yahoo. Naast de verkregen aandelen verdient Bartz jaarlijks 1 miljoen dollar. Daarnaast komt ook in aanmerking voor een jaarlijkse bonus van maximaal 4 miljoen dollar.

'Verkeerde voorbeeld'

Bartz geeft het verkeerde voorbeeld door zoveel aandelen te dumpen, zegt Yahoo-aandeelhouder Eric Jackson van het investeringsfonds Ironfire Capital. "Twee miljoen nu al laten uitbetalen is te veel, te snel", schrijft hij in een e-mail aan The Guardian. "Het past niet echt bij het imago dat ze van zichzelf heeft gecreëerd, dat ze voor Yahoo is teruggekomen van haar pensioen."

Een woordvoerder van Yahoo verdedigt Bartz' handelen door te zeggen dat de verkoop nodig was om belastingtechnische redenen.

Meer topmensen verkochten

Uit de SEC-documenten die Yahoo heeft ingediend, blijkt ook dat andere topmensen van het internetbedrijf dit jaar actief waren op de beursvloer. Zo verkocht topjurist Mike Callahan verspreid over de afgelopen zes maanden Yahoo-aandelen voor in totaal 1,35 miljoen dollar.

Onder Bartz' leiding is het aandeel Yahoo gestegen van circa 12,5 dollar naar 14,5 dollar. Eind juli tekenden Microsoft en Yahoo een vergaande zoekdeal, waarbij Yahoo de eigen zoekmachine dumpt voor Bing maar wel advertenties bij zoekresultaten blijft verkopen.