Volgens de Wall Street Journal staat Yahoo nu op het punt om een overeenkomst met Google te sluiten, waarbij de zoekgigant advertenties naast de zoekresultaten van Yahoo zal vertonen. Yahoo stuurde op donderdag nog een persbericht uit, maar repte daarin niet over een mogelijke samenwerking met Google.

Yahoo zei dat het besprekingen met Microsoft had gevoerd omdat die laatste interesse toonde om de zoektak van het bedrijf te kopen, zonder de overige onderdelen. Het bestuur wees die optie echter af omdat "zo'n transactie indruist tegen het bedrijfsbeleid om zowel zoek- als banneradvertenties te verkopen. Yahoo zou zonder zoekmachine komen te zitten, terwijl dat als een kritisch onderdeel wordt beschouwd voor de toekomst en niet in het beste belang van de aandeelhouders is", zei Yahoo in een verklaring.

Geen nieuw bod

Microsoft herhaalde op donderdag dat het niet van plan was om een nieuw bod uit te brengen op Yahoo, maar naar een 'alternatieve transactie' had gezocht die voor aandeelhouders van Yahoo meer dan 33 dollar per aandeel waard was. Dat bedrag had Microsoft eerder voor het gehele bedrijf geboden.

De optie van een alternatieve transactie blijft beschikbaar, voegde Microsoft toe. De firma kon niet bevestigen dat de gesprekken zijn afgebroken.

Nadat Microsoft zijn bod op Yahoo op 3 mei had teruggetrokken, hadden beide bedrijven al bevestigd dat zij gesprekken voerden over de aankoop van een deel van Yahoo. Speculaties suggereerden toen al dat het de zoekactiviteiten betrof.

Google

Yahoo en Google voeren ook al enkele maanden besprekingen over zoekadvertenties. Microsoft noemde die onderhandelingen destijds als de belangrijkste reden om zijn bod in te trekken.

Yahoo begon in april een test waarbij het advertenties van Google naast de eigen zoekresultaten vertoonde. De test zou goed zijn verlopen, maar verdere details zijn niet gegeven. De twee wilden ook niet zeggen of er een formele overeenkomst uit voort zou vloeien.

Icahn

Na de mislukte overnamepoging van Microsoft ontketende miljardair Carl Icahn een proxygevecht waarbij hij probeert het bestuur van Yahoo te vervangen door een directie die voor de overname is. Yahoo en Icahn voeren sindsdien een felle waarbij beschuldigingen over en weer vliegen. Icahn heeft eerder het aftreden van ceo Jerry Yang geëist, en Yahoo dreigde deze week nog met een gifpil van 2,5 miljard dollar als de belegger zijn zin doordreef.

Microsoft heeft zich opvallend genoeg afzijdig gehouden in die strijd. Daardoor is het niet duidelijk of het überhaupt nog interesse heeft in een overname.

Sinds het overnamebod heeft Yahoo een groot aantal nieuwe producten en diensten aangekondigd. Die moesten bewijzen dat Yahoo veel meer waar was dan de 33 dollar per aandeel die Microsoft bood en daarom beter zelfstandig kon voortbestaan.