Volgens deze bronnen richten de gesprekken tussen de twee bedrijven zich op een deal waarbij AOL, de internettak van het bedrijf, onder Yahoo zou komen te vallen; al is de kans volgens hen nog steeds groot dat Microsoft aan het langste eind trekt.

Microsoft deed op 1 februari van dit jaar een overnamebod van 44,6 miljard, maar dit werd door Yahoo afgedaan als 'een veel te laag bod'. Het bedrijf had al eerder gesprekken met Time Warner, maar zette de onderhandelingen onlangs op een hoger pitje door te vragen om een officieel voorstel. Volgens de bronnen heeft dit geleid tot een plan dat de gezamenlijke bedrijven jaarlijks meer dan een miljard dollar aan kosten zal besparen, meldt The Wall Street Journal (betaalde toegang).

News Corp.

Naast Time Warner, is Yahoo ook nog in gesprek met News Corp. over een deal waarbij het bedrijf een belang krijgt in Yahoo, in ruil voor MySpace en een aantal andere websites. Ook deze gesprekken zijn volgens de bronnen in vergevorderd stadium, maar nog altijd minder voor de hand liggend dan een overname door Microsoft.

Proxy gevecht

Yahoo is echter nog altijd vastberaden om niet in te gaan op het bod van Microsoft, dat op dit moment op 41,2 miljard dollar staat. Om het tij te doen keren is Microsoft druk bezig geweest met het voorbereiden van een proxy contest.

Bij een dergelijk proces probeert een bedrijf de aandeelhouders van een bedrijf over te halen hun proxystemmen te gebruiken om de top van het bedrijf te wippen. Dit management wordt dan vervolgens vervangen door mensen die welwillend tegenover de overname staan.

Uitstellen jaarvergadering

Yahoo overweegt nu verschillende manieren om te voorkomen dat Microsoft deze kans krijgt, waaronder het uitstellen van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Volgens het rechtssysteem in Delaware, waar Yahoo is gevestigd, is het voor een publiekelijk bedrijf niet toegestaan om langer dan 13 maanden te bestaan zonder jaarlijkse vergadering.

De vorige vergadering van Yahoo vond plaats op 12 juni, dus het bedrijf heeft nog even de tijd. Deze tijd kan gebruikt worden door Microsoft om alsnog een niet-vijandig overnamebod te doen, maar het is ook mogelijk dat Microsoft juist vijandig op deze manoeuvre van Yahoo reageert.

Rechtszaken

Daarbij kan de beslissing van Yahoo ook nog eens leiden tot rechtszaken, van zowel Microsoft als de aandeelhouders van Yahoo, omdat laatstgenoemden het recht tot stemmen op deze manier wordt ontnomen.

Volgens W. Tobias professor in de rechten aan de universiteit van Richmond kunnen er twee redenen zijn voor Yahoo om dit pad te bewandelen: "Yahoo probeert meer tijd te kopen om andere partners te zoeken voor de toekomst, of om ervoor te zorgen dat het overnamebod van Microsoft wordt verhoogd."

Gesprekken met AOL

Dit lijkt ook inderdaad zo te zijn nu Yahoo de gesprekken met AOL inderdaad een tandje heeft opgevoerd in de hoop op een toekomst met het bedrijf. Een joint venture of een fusie tussen de twee bedrijven zou een alternatief kunnen zijn voor een overname door Microsoft. Google, dat een aandeel van vijf procent heeft in AOL, heeft al laten weten een eventuele deal tussen Yahoo en AOL te steunen.

Samenwerking niet interessant

Desalniettemin zijn analisten van mening dat een samenwerking tussen Yahoo en AOL, the News Corporation of Google, voor de aandeelhouders veel minder interessant is dan het accepteren van Microsoft's bod. Dit bod was eerst 44,6 miljard dollar, maar daalde tegelijkertijd met het aandeel van Microsoft.

Vorige week ontkende Randy Falco, chief executive bij AOL, nog ten stelligste dat er gesprekken waren tussen AOL en Yahoo: "Ik hoop dat ze elkaars hersenen inslaan op het gebied van zoekmachines, en ondertussen de displaymarkt aan ons overlaten. Ik denk dat een overname een grote fout is, maar zoals Napoleon zei: 'onderbreek je vijand nooit wanneer hij een fout aan het maken is!'