Het Amerikaanse bedrijf raadt zijn miljoenen gebruikers dringend aan een nieuwe versie van zijn babbelprogramma YIM te installeren. Via een nieuwe gelikte interface kunnen gebruikers eenvoudiger allerlei dingen doen, zoals bellen, foto's uitwisselen of bloggen.

Wie de zogenoemde typical-installatie volgt, installeert echter ook de Yahoo Search Toolbar. Het hele pakket bestaat uit onder meer popup-killers, antispyware en vertaaldiensten. Ook vervangt het pakket de startpagina van de gebruiker en gebruikt het voortaan Yahoo als standaardzoeker.

Om al deze extra's te ontlopen moet de handmatige installatie worden gevolgd en moet de gebruiker handmatig vijf vinkjes uitzetten. Volgens een woordvoerder van Yahoo zijn de extra's heel handig voor de doorsnee Yahoo-gebruiker, zo meldt CNet. Het past volgens haar in de trend waarbij allerlei diensten worden geïntegreerd. Privacyorganisaties zeggen echter niet blij te zijn met het overenthousiaste gedrag van Yahoo.

Het bedrijf levert met concurrenten als Google, America Online en MSN een zware strijd om de gunst van de gebruiker bij zoek- (zowel op de desktop als op het web) en babbeldiensten.