Dat meldt Reuters. Yahoo wil de ontwikkeling van duizenden nieuwe e-mailapplicaties in gang zetten met het delen van de broncode. Chad Dickerson, hoofd ontwikkelaarsrelaties bij Yahoo, zegt dat Yahoo Mail de grootste webapplicatie is waarvan ooit de code openbaar gemaakt is.

Volgens het persbureau hebben 'open' programma's zoals Google Maps en Yahoo's Flickr.com een ontwikkeling in gang gezet waarbij softwareontwikkelaars codes van verschillende applicaties kunnen samenvoegen tot zogenaamde 'mashups'.

Yahoo verstrekt de browser-gebaseerde authentificatie van Yahoo Mail aan software-ontwikkelaars. Tot nu toe hadden alleen Yahoo en enkele breedbandpartners zoals AT&T toegang tot die code. Met behulp van deze code kunnen de interface, het uiterlijk en de e-mailinstellingen worden aangepast.

Ook maakt de code het mogelijk om de informatie die in de e-mail aanwezig is te gebruiken om informatie af te beelden die is afgestemd op de individuele gebruiker. Chad Dickerson verklaart tegenover Reuters dat er geen veiligheidsrisico's zijn, omdat Yahoo de controle over gebruikersnamen en wachtwoorden houdt.

Volgens productmanager Jason Rupp van Yahoo Mail zal de code van het programma aan het eind van het jaar op grotere schaal openbaar gemaakt worden. Rupp hoopt dat andere e-mailbedrijven het voorbeeld zullen volgen. Een nieuwe 'mashup' maakt het dan wellicht mogelijk om in één webapplicatie tegelijkertijd e-mail te lezen van zowel Yahoo Mail als Hotmail en Gmail, aldus Rupp tegenover Reuters.